Chleb w jajku / Savoury French toasts

Zostało Ci trochę pieczywa po weekendzie? Jest czerstwe i nie wiesz co z nim zrobić? Po pierwsze nie wyrzucaj go,    a po drugie nie karm nim ptaków!! Idealnym sposobem na jego wykorzystanie jest zrobienie grzanek w jajku. Wystarczy usmażyć na patelni chleb namoczony w jajku z mlekiem i przyprawami. To najprostsza wersja tego dania. 

Czasem najpierw podsmażam trochę pokrojonej w kostkę kiełbasy ( z reguły jest to Śląska, dziś zrobiłam z chorizo-dodaje interesującego paprykowego i pikantnego smaku), a potem na tłuszczu, który puści smażę chleb w jajku (za ten pomysł dziękuję A.). Podaję z pomidorem i bazylią. Pycha!

Składniki:

  • 2 skibki chleba
  • 1 jajko
  • sól, pieprz do smaku
  • ulubione przyprawy – użyłam: oregano, tymianek oraz słodką paprykę
  • 2 łyżki mleka
  1. Na głębokim talerzu roztrzepać jajko z mlekiem i przyprawami.
  2. Doprawić solą i pieprzem.
  3. Chleb namoczyć w masie jajecznej z jednej i drugiej stronie.
  4. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na patelni, z obu stron aż grzanka nabierze złotego koloru.
  5. Pod koniec smażenia można posypać startym żółtym serem.
  6. Podawać z pomidorem i świeżą bazylią.

This dish is one of the quickest thing you can prepare, if you have a stale bread and egg. Just 5 ingredients, 5 minutes and delicious breakfast is ready. You can season toast with your favourite herbs. I chose oregano, thyme and ground sweet pepper.

Ingredients:

  • 2 slices of bread
  • 1 egg
  • 2 tbsps milk
  • salt, ground pepper to taste
  • favourite spices like oregano, thyme, sweet pepper
  1. Whisk egg with milk, salt, ground pepper and spices in a deep plate.
  2. Throw in one slice of bread and coat well.
  3. Warm oil in a frying pan over a medium heat.
  4. Fry the bread for about 2 minutes each side until it’s golden.
  5. Sprinkle with ground cheese for example Parmesan.
  6. Serve with tomatoes and basil.

 


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.