Złote mleko / Golden milk

W czasie chłodnych wieczorów lub po powrocie z długiego, jesiennego spaceru lubię napić się kurkumowego latte. Złote, kremowe i rozgrzewające mleko jest pełne antyoksydantów i zdrowe dzięki zawartości kurkuminy, która ma działanie przeciwzapalne oraz przyspieszające metabolizm.

Składniki:

  • 1 szkl. mleka
  • 1 łyżeczka pasty z kurkumy
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • miód do smaku
  1. Mleko z cynamonem i pastą należy podgrzać, nie doprowadzając do zagotowania.
  2. Zdjąć z ognia. Gdy mleko lekko przestygnie, dodać miód do smaku.
  3. Przed podaniem można spienić. 😀

This warm turmeric cinnamon milk is smooth, creamy and comforting. Sipping a creamy mug of this golden latte is one of my favourite way to warm during cold evenings.

Turmeric latte is delicious  and nourishing – contains a lot of antioxidants. Curcumin is anti- inflammatory, an anti-depressant and gives skin a healthy glow. So let’s prepare a mug of goodness!

Ingredients:

  • 1 cup of milk
  • 1 tsp turmeric paste
  • 1/4 tsp ground cinnamon
  • honey- to taste
  1. Place milk, cinnamon and paste in a small saucepan.
  2. Cook and stir frequently until warm (but not boiling!).
  3. Add honey or sugar to taste.
  4. Froth before serving.

Smacznego! Bon Appétit! Smacznego!

 


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.