Kiełki / How to grow the sprouts?

Parę dni temu można już było poczuć powiew wiosny… Słońce, 14ºC na dworze, kwitnące leszczyny i przebiśniegi. Ach, wiosno! Tęsknię za Tobą. Co roku na przełomie lutego i marca kiedy już mam dość ogólnie panującej zimy (także w kuchni), zaczynam robić kiełki. Wprowadzają one powiew świeżości do kuchni, przywołują wiosnę i dają nadzieję, że już wkrótce na straganach pojawią się znowu kolorowe owoce i warzywa.

A few days ago you could already feel the breath of spring … The sun, 14ºC outside, blooming hazels and snowdrops. Ah, spring! I miss you so much. Every year, at the turn of February and March, when I have enough of winter (also in the kitchen), I start to make sprouts. They bring a breath of fresh air to the kitchen, evoke spring and give hope that soon colorful fruit and vegetables will appear on stalls again.

Kiełki nie dość, że są pyszne to jeszcze bardzo zdrowe. Dlaczego?

  1. Zawierają duże ilości składników pokarmowych m.in. witamin, aminokwasów, błonnika.
  2. Dzięki sporej ilości wit. C wzmacniają odporność.
  3. Duża zawartość siarki wpływa korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci (np. kiełki rzodkiewki).
  4. Obniżają poziom złego cholesterolu.
  5. Poprawiają trawienie i przyspieszają metabolizm.

Sprouts are delicious and very healthy. Why?

  1. They contain large amounts of nutrients: vitamins, amino acids, fiber.
  2. Sprouts due to high amounts of vit. C increase the body’s resistance.
  3. High sulfur content have a positive impact on the condition of skin, hair and nails (f.e. radish sprout)
  4. They reduce level of the bad cholesterol.
  5.  They improve digestion and accelerate metabolism.

Do przygotowania domowej hodowli kiełków potrzeba tylko kilku rzeczy:

  • wyparzone słoiki
  • nasiona
  • gaza
  • gumki recepturki lub sznurek

Przy kupowaniu nasion należy zwrócić szczególną uwagę na rodzaj nasion. Na opakowaniu musi być informacja, że są to nasiona przeznaczone do tego celu, niezaprawiane nawozami i bez środków konserwujących.

All you need for sprouting is:

  • clean and sterile (scald) jars
  • seeds
  • cheesecloth, gauze
  • rubber band

You should pay special attention to the type of seeds. The packaging must contain information that they are intended for this purpose, unimproved with fertilizers and without preservatives.

Jak przygotować kiełki? 

  1. Nasiona należy wsypać do słoika i zalać letnią przegotowaną wodą. Odstawić na 4-8 godzin (wg zaleceń na opakowaniu.
  2. Przy pomocy gazy i gumki recepturki przykryć słoik. Odcedzić nasiona, przepłukać i znowu odcedzić.
  3. Odstawić w dość ciepłe miejsce.
  4. Nasiona należy przepłukiwać 2 razy dziennie.

How to grow sprouts?

  1. Put about a tablespoon of seeds in a clean jar, and put cheesecloth over the top of the jar. Use a rubber band to hold it on. 
  2. Add a luke warm water and soak for 4-8 hours. Then drain the water.
  3. Jar should stand in the room temperature.
  4. Rinse and drain the sprouts twice a day until the sprouts are the size you want.

Zaczynamy akcję #kiełkujemynawiosnę ! Przyłącz się do domowej hodowli kiełków. Daj znać o tym w komentarzu. Jakie są Twoje ulubione kiełki? Do czego ich używasz?

Jeśli opublikujesz zdjęcia na Instagramie użyj hasztagu #kiełkujemynawiosnę i oznacz mnie na zdjęciu @studniasmaków żebym mogła je zobaczyć. 🙂

Let’s start #sproutingforspring ! Let’s prepare sprouts with me. Let me know in the comments what is your favourite kind of sprouts. What do you use it for?

Use my hashtag #sproutingforspring and add me on the picture using this nick @studniasmakow to show me your pictures!

Posted in ;)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.