Studnia Smaków

Well of Tastes- Blog pewnej Poznanianki

Sałatka z arbuza i fety / Watermelon feta cheese

Dodaj komentarz

Większość z Was na pewno nie pamięta początków mojego bloga, dlatego dziś trochę powspominam i opowiem co nieco. W 2012r. brałam udział w dwóch fajnych wydarzeniach. Najpierw w „Akcji Restauracja” w poznańskim Kontener-Art. Jechałam tam z tremą i niepewnością, czy w ogóle ktoś będzie chciał spróbować dania, które przygotowałam. Szymon, Maks- pamiętacie? Wtedy po raz pierwszy otworzyłam swoją jednodniową „restaurację”. Wiecie, że nie zrobiłam zdjęć? Aż trudno w to uwierzyć, co? 😉 Gdyby nie dziewczyny z „Ciuchy i ciacha”, to nie miałabym żadnych. Och, jak dawno nie piekłam tych rogalików Małgorzaty Musierowicz, które wtedy sprzedawaliśmy!

Drugim wydarzeniem był Restaurant Day. Co to były za emocje! Mnóstwo pracy przed i kilka katastrof by finalnie pojawić się nad Wartą z pysznym jedzeniem. Muszę przyznać, że zainteresowanie i kolejki do mojego stoiska przeszły moje najśmielsze oczekiwania. Serwowałyśmy z siostrą nawet jedno danie na ciepłe, czyli burgery w domowej roboty bułkach. Oprócz tego m.in. gazpacho oraz sałatkę z arbuza i fety. I… właśnie dotarliśmy do mety, bo o tę sałatkę mi dzisiaj chodzi. Przepis na nią wrzuciłam na bloga w sierpniu 2012r. Uwielbiam połączenie arbuza i fety. Bardzo orzeźwiające, świetne na upalne dni.

Dziś przychodzę z przepisem na nieco inną sałatkę z arbuza i fety. Bardziej aromatyczną, jeszcze pyszniejszą. Z dodatkiem świeżych ziół. Przyda się na pewno na letnie przyjęcia w ogrodzie, grilla czy zwykłe spotkanie z przyjaciółmi. Kocham lato za takie smaki! Mogłoby trwać wiecznie!

Składniki:

  • 150 g schłodzonego arbuza
  • 30 g fety
  • ¼ małej cebuli
  • kilka listków świeżej mięty
  • kilka listków pietruszki
  • oliwa
  1. Arbuza należy pokroić w kostkę i przełożyć do miseczki.
  2. Cebulę pokroić w cienkie piórka, dodać do arbuza.
  3. Całość posypać pokruszoną fetą, skropić oliwą oraz posiekanymi listkami ziół.
  4. Na końcu doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

Today I would like to share with you recipe for an easy, superfresh and light watermelon salad. Bursting with summer flavours. Perfect for garden party, meeting with friend or family. 

  • 150 g cold watermelon
  • 30 g feta cheese
  • ¼ of small onion
  • few fresh mint leaves
  • few parsley leaves
  1. Scoop out and chop watermelon into the chunks. 
  2. Peel and slice onion. 
  3. Chop fresh herbs. 
  4. Put it all in to the bowl and crumble the feta.
  5. Drizzle over a little oil and season with fresh black pepper.  

Bon Appétit! Smacznego! Enjoy!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.