Syrop z mniszka / Dandelion syrup

Majówka trwa w najlepsze. Warto wykorzystać piękną, słoneczną pogodę nie tylko na wypoczynek i wycieczki, ale także na zbieranie mniszka lekarskiego. Choć jego kwiaty pięknie żółcą się teraz na trawnikach, to już niedługo zamienią się w ulotne dmuchawce. Oczywiście kwiaty przeznaczone do produkcji np. syropu z mniszka należy zbierać w miejscach niezanieczyszczonych, najlepiej gdzieś poza miastem. Ważne jest by zrywać je od rana w dni słoneczne, wtedy zawierają najwięcej nektaru. 🙂

Mniszek lekarski zwany potocznie mleczem lub dmuchawcem jest bogaty w kwas foliowy, karotenoidy, witaminę K, żelazo, wapń. Kwiaty zawierają dużo luteiny, która działa przeciwutleniająco. Jadalne są wszystkie części rośliny. Młode listki (najsmaczniejsze są z roślin, które jeszcze nie zakwitły) wykorzystuje się m.in. do sałatek. Wiecie, że kiedyś z ususzonych, uprażonych i na końcu zmielonych korzeni przygotowywano substytut kawy? Z kwiatów robi się syrop, nalewkę oraz wino. Mniszek ma właściwości żółciopędne i odtruwające. Działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Obniża poziom cukru we krwi, wzmacnia odporność.

Składniki:

  • 250 kwiatów mniszka
  • 250 g cukru
  • sok z ½ cytryny
  • 0,4 l wody
  1. Zebrane kwiaty należy rozłożyć i zostawiać na około 30 minut żeby wyszły z nich owady. 😉
  2. Przełożyć kwiaty do garnka, zalać wrzącą wodą i gotować na małym ogniu przez około 2-3 minuty.
  3. Kiedy napar nieco ostygnie dodać sok z cytryny i odstawić na 12 godz. (całą noc).
  4. Rano odcedzić, najlepiej przez gazę. Dodać cukier i gotować aż się rozpuści a syrop trochę zgęstniej.
  5. Przelać syrop do wyparzonych słoików, zakręcić i odstawić do góry dnem.

Make your own dandelion honey! Dandelion honey is actually a dandelion syrup but resembles honey in consistency, benefits and colour. Dandelion is a good source of vit. A, C,  K, carotenoids, lutein, folic acid. Has anti-inflammatory and antiviral activity, helps balance blood sugar, controls cholesterol level. All parts of dandelion can be eaten. Young leaves are tasty addition to spring salads. Did you know that roots are used to prepare  healthy coffee substitute? The honey-like flowers are a healthy, delicious addition to bread, omelets, pancakes, dandelion tea. Can be used to prepare dandelion wine, tincture and syrup.

May is perfect time for picking up dandelions, but remember that the place where they grow is important. Don’t pick up flowers in the city. Gather flowers in the morning on a sunny day.

Ingredients:

  • 250 dandelion flowers
  • 250 g sugar
  • 0,4 l water
  • juice from ½ lemon
  1. Pick up dandelion flowers  and leave it for 30 minut so insects can go away.
  2. Wash them, add hot water and bring to boil. Cook slowly for 2-3 minutes.
  3. Add lemon juice and let stay over night.
  4. Take flowers away, add sugar and cook on a low heat.
  5. Pour it into the jars.

 

Posted in ;)

3 myśli w temacie “Syrop z mniszka / Dandelion syrup

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.