Makaron z pomidorami i ricottą / Pasta with tomatoes and ricotta

Uwielbiam pomidory pod każdą postacią- świeże, suszone czy przetworzone. Zupa pomidorowa (oczywiście z makaronem!), smażone pomidory, gazpacho, makaron z sosem pomidorowym, pizza, kanapki z pomidorem etc. Długo mogłabym wymieniać dania z pomidorami w roli głównej i nie tylko. Z tego powodu zima jest dla mnie najgorszą porą roku, ponieważ pomidory są wtedy kiepskiej jakości, mają gorszy smak i twardą skórę. Z utęsknieniem czekam na lato! I tak właśnie gdy rodzinka wracała z ferii zimowych do domu, ja gotowałam dla nich obiad, który jak smakuje ciepłe, słoneczne lato. 😀 Tak mi się kojarzy. 🙂 Szybkie i pyszne danie. Dodatek ricotty sprawia, że sos jest kremowy. Polecam!

I love tomatoes in every ways: fresh, dried or tomatoes preserves. Tomato soup (of course with pasta!), fried tomatoes, gazpacho, pasta with tomatoes sauce, pizza etc. I could enumerate many different dishes in which tomatoes play lead role. Today I have for you recipe for pasta with tomatoes and ricotta and it tastes like a summer. Creamy tomatoes sauce and pasta. Could be something better ? 😉

Składniki: 

  • 390 g krojonych pomidorów (1 kartonik)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 czubate łyżki ricotty
  • sól, pieprz do smaku
  • świeża bazylia
  • ugotowany al dente makaron
  1. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu na patelni.
  2. Dodać rozgnieciony drobno czosnek i podsmażyć.
  3. Wlać pomidory i przez chwilę gotować aż część soku odparuje. Doprawić solą i pieprzem.
  4. Dodać ricottę i dokładnie wymieszać. Sprawdzić smak i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
  5. Do sosu wrzucić makaron, wymieszać. Serwować ze świeżymi listkami bazylii

Ingredients:

  • 390 g chopped tomatoes (1 carton)
  • 1 onion
  • 1 garlic clove
  • 2 heaped tbsp of ricotta
  • fresh basil
  • cooked al dente pasta
  1. Dice and fry the onion until golden.
  2. Crush garlic clove and put it into the pan. Fry for a moment.
  3. Add chopped tomatoes, cook few minutes and boil down juice a little bit. Season with salt and fresh pepper to taste.
  4. Add ricotta and combine together.
  5. Put cooked al dente pasta into the sauce and mix.
  6. Serve with fresh basil.

Bon Appétit! Smacznego! Enjoy!


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.