Naleśniki z serem / Crepes with cream cheese filling

Naleśniki to jedno z takich dań, które lubią chyba wszyscy. Na obiad, na leniwe weekendowe śniadanie, na słodko czy wytrawne. Możliwości jest wiele. Ze słodkich najbardziej lubię najzwyklejsze z dżemem i kwaśną śmietaną oraz serem. Najlepsze naleśniki z serem robiła babcia Lidka. Ich smak pamiętam do dzisiaj. Jest nie do podrobienia. Może używała jakieś sekretnego składnika? Albo może wystarczyło, że to ona je zrobiła? Babcia była nauczycielką. Za ścianą swojego mieszkania miała szkołę. Naprawdę dużą. Wiecie jaką frajdą było bieganie po długich, pustych szkolnych korytarzach w czasie wakacji? Granie w piłkę z młodszym bratem i przyjaciółmi w sali gimnastycznej? Rysowanie na tablicy w klasach? To był świetny czas! A wracając do spraw kulinarnych to dziś zapraszam Was na naleśniki z serem, które przygotowuję dla bliskich i dla siebie. Posmarowane serowym nadzieniem, złożone w ćwiartkę i podsmażone smakują wybornie. Mniam! Polecam! Jakie smaki czy potrawy kojarzą Ci się z dzieciństwem? Daj znać w komentarzu. 🙂

Składniki:

  • 0,5 kg twarogu
  • 3-4 łyżki cukru ( do smaku)
  • cukier waniliowy ( do smaku, użyłam 2 łyżeczki)
  • 2 żółtka
  • usmażone wcześniej naleśniki (klik)
  1. Twaróg zmielić/przetrzeć przez sito ( zależy od jego konsystencji) i utrzeć z pozostałymi składnikami na gładką masę.
  2. Każdy naleśnik posmarować serowym nadzieniem. Złożyć na pół i jeszcze raz na pół.
  3. Podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, na złoto.
  4. Podawać posypane cukrem pudrem, same, z kwaśną śmietaną, ze świeżymi owocami lub z musem owocowym.

When I think about my Grandma I think about time we spent together. When I was small we had a fun together for hours. Can you imagine that I was always a princess and she was a prince Richard? 😀 😀 I think about holidays in Szubin. My grandmother was a teacher and she had a school behind the wall. When I think about this holidays I think about running through empty school, about playing football in the gym and about drawing on blackboards in classes. It was great time with my younger brother and friends.

My Grandma made the best crepes with cream cheese filling. Everyone like pancakes, right? Crepes are really thin pancakes. The thinner creper, the better. You can prepare them in many different ways: sweet, savoury, for breakfast or for dinner. Only your imagination is a limit. Today I would like to share with you recipe for delicious, crispy crepes with cream cheese filling. Let’s prepare them!

Ingredients:

  • 0,5 kg curd/cream cheese/ green cheese
  • 2 egg yolks
  • 3-4 tbsp sugar ( to taste)
  • vanilla sugar (to taste, I used 2 tsp)
  • crepes (fried earlier <- click)
  1. Grind the curd/cream cheese.
  2. Ground cream cheese combine with yolks, sugar and vanilla sugar until smooth.
  3. Put a portion of mixture in each crepes and spread.
  4. Fold in half and again in half (like a tissue).
  5. Fry on both sides until golden.
  6. Serve with icing sugar, fresh fruit, sour cream etc.

Bon Appétit! Smacznego! Enjoy!


2 myśli w temacie “Naleśniki z serem / Crepes with cream cheese filling

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.