Kremowa owsianka / Creamy porridge

Czy Wy też uważacie, że w mroźne, zimowe dni nie ma lepszego pomysły na rozpoczęcie dnia niż ciepłe śniadanie? Jajecznica, omlet albo owsianka. Tym razem postanowiłam przygotować delikatną owsiankę o kremowej konsystencji z dodatkiem ulubionych owoców i orzechów. Kilka minut i pożywne śniadanie dające nam energię na początku dnia jest gotowe. Polecam!

Składniki:

  • 1 szkl mleka
  • 3 łyżki zmielonych płatków owsianych (ja używam zawsze zwykłych)
  • cukier/ksylitol (odrobina do smaku)
  1. Mleko wlać do garnuszka i dodać do niego zmielone płatki owsiane oraz cukier (jeśli słodzisz).
  2. Gotować na wolnym ogniu aż owsianka zacznie gęstnieć.
  3. W trakcie gotowanie trzeba często mieszać, żeby uniknąć przypalenia.
  4. Odstawić na kilka minut, następnie przelać do miseczki i podawać z ulubionymi owocami, orzechami, ziarenkami.

Today I have for you recipe for a wonderfully comforting, healthy and warm breakfast. Do you agree with me that the warm breakfast are perfect way to start cold, winter days? You should prepare this delicious and creamy porridge, if you think the same. You can add some fresh or dried fruit, nuts and seeds which you like. Let’ s cook it and start new day with energy and smile on your face. 🙂 Let me know if you like it in the comment.

Ingredients:

  • 1 cup of milk (250 ml)
  • 3 tbsp ground oats
  • sugar (to taste)
  1. Pour the milk to the pan and add ground oats and sugar.
  2. Bring to boil and simmer for a few minutes. Remember about stirring.
  3. Leave it for a few minutes, then pour into bowl.
  4. Add favourite fruit, seed or nuts and start day with this creamy porridge.

 

Bon Appétit! Smacznego! Enjoy!


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.