Studnia Smaków

Well of Tastes- Blog pewnej Poznanianki

Jabłkowe chipsy / Apple chips

Dodaj komentarz

Jesienne, coraz dłuższe wieczory i coraz brzydsza pogoda nastrajają do pozostania wieczorem w domu i do spędzenia czasu np. przy książce. Jedni ten czas wolą spędzić przed telewizorem, inni przy planszówkach czy też przy rozwiązywaniu łamigłówek . Niezależnie od tego co wtedy robimy, to i tak każdy lubi wtedy coś przygryźć. Słone paluszki, chipsy, cukierki, ciastka czy też suszone owoce. Wybór w sklepach jest ogromny. Często te kupne suszone owoce są siarkowane lub z olejem palmowym, dlatego powinniśmy zwracać uwagę na ich skład. Czy jest jakieś inne rozwiązanie? Tak, można je ususzyć w domu. Jeśli nie macie suszarki do owoców i warzyw możecie wykorzystać piekarnik lub starą metodą suszyć owoce na talerzu postawionym na kaloryferze (jest to jednak najbardziej czasochłonna metoda). I chociaż sezon robienia przetworów powoli dobiega końca, to w mojej kuchni unosi się aromat suszonych owoców i warzyw. Jabłka suszę do wigilijnego kompotu z suszonych owoców. Za namową babci skórki z jabłka też suszę i potem w zimie robię z nich rozgrzewający napar z cynamonem, imbirem i cytryną. Jednak najbardziej lubię chrupiące chipsy jabłkowe. Są świetną przekąską na jesienne wieczory. Czasem zabieram je do pracy. Jeśli nie chcecie żeby ściemniały to przed suszeniem wystarczy je zamoczyć w wodzie z sokiem z cytryny. Mi jednak kolor nie przeszkadza, a takie bez cytryny lubię w smaku najbardziej. Czasem urozmaicam je trochę posypując delikatnie cynamonem.

Składniki:

  • jabłka
  • sok z cytryny (ewentualnie)
  1. Umyte jabłka należy pokroić w cienkie plasterki (mogą być ze skórką jeśli lubicie).
  2. Plasterki jabłek poukładać na blaszkach suszarki. Suszyć w temp. 65°C aż będą chrupiące.
  3. Jeśli będziecie suszyć jabłka w piekarniku to należy blachę wyłożyć papierem do pieczenie. Suszyć również w temperaturze 65 °C, ale przy uchylonych lekko drzwiczkach.
  4. Ususzone chipsy jabłkowe przełóż do czystego słoika i zakręć.

I like Autumn for two reasons. First of all because it’ s my birthday season. Secondly I like when leaves start to turn yellow, orange and red. You should believe me that, polish gold Autumn is really beautiful. It’ s perfect time for walking and discover beautiful and colourful places in my city. But… when evenings are longer and the weather is worse and rainy, I want to spent more time at home like other people. In this time I read more book than for example in a Spring. I bet you want to eat some snacks, when you spent time at home by reading books, watching television, playing games etc. Which snacks? Chips? Cookies? Sweets? Oh, come on. It’ s time for self- care. Prepare with me this healthy and delicious snacks! Apple chips are tasty, crispy, natural, without sugar and food preservative.  I know that it is much easier to buy them at the grocery store but home made are better.

Ingredients:

  • apples
  1. Carefully cut apples into thin slices. You can use sharp knife or a mandolin.
  2. Lay apple slices in to the food dehydrator machine. Another way to prepare the apple chips is baking them in the oven.
  3. Sprinkle lightly with cinnamon, if you want.
  4. Bake in the oven or dry in food dehydrator machine in 65°C , until apples are dried and crispy.
  5. Put the apple chips into the jar.

Follow „Well of Tastes” on the Instagram, if you want see polish gold Autumn and more inspiring pictures.

 

Smacznego! Enjoy! Bon Appétit!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.