Studnia Smaków

Well of Tastes- Blog kulinarny pewnej Poznanianki

Omlet kokosowy / Coconut omelette

8 komentarzy

Uwielbiam omlety zarówno te tradycyjne, jak i na ubitych białkach przypominające w swojej strukturze biszkopt. Czasem robię je do pracy, a najczęściej na weekendowe leniwe śniadanie. W doborze dodatków ogranicza nas tylko własna wyobraźnia. Chciałabym Wam zaproponować dzisiaj kokosowy omlet na słodko. Na pewno przypadnie do gustu miłośnikom kokosa pod każdą postacią. W samym omlecie nie ma grama cukru. Jest pyszny!

Hi Everyone! Do you like omelette? What’s your favourite? Sweet or savory? Traditional or like a sponge? Today I would like to share with you recipe for delicious, healthy omelette. It’ s fluffy coconut omelette. Quick and easy to make. It’s ready in just 5-6 minutes. Perfect for sweet, lazy weekend breakfast. Try, you’ ll love it. Serve it with natural joghurt, fruits, maple syrup..with what do you want. Only „sky is the limit”.. 😉

Składniki:

  • 2 jajka
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka mąki (opcjonalnie)
  • szczypta soli
  1. Białka należy oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
  2. Żółtka wymieszać z mlekiem.
  3. Do ubitych białek należy dodać masę z żółtek, sól oraz wiórki kokosowe.
  4. Wymieszać wszystkie bardzo delikatnie drewnianą łyżką, tak żeby masa nie opadła.
  5. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron. Omlet powinien być koloru złotego.
  6. Świetnie smakuje z jogurtem naturalnym i owocami. Użyłam mieszanki mrożonych owoców (maliny, truskawki, porzeczki oraz wiśnie) i podsmażyłam je z odrobiną cukru.

Ingredients:

  • 2 eggs, seperated
  • 3 tbsp coconut shreds
  • 2 tbsp milk
  • salt (a little bit)
  1. Melt egg yolks, milk and salt in small bowl.
  2. Whisk the eggs whites in a separate bowl until firm a foam.
  3. Gently add egg yolk mixture and coconut shreds into a egg whites.
  4. Softly stir everything together.
  5. Fry on both sides until gold.
  6. Serve coconut omelette with natural joghurt and fruit.

dsc_4993_2

Bon Appétit! Smacznego! Enjoy!

🙂

Advertisements

8 thoughts on “Omlet kokosowy / Coconut omelette

  1. Boski!
    Te lekkie, biszkoptowe, to moje ulubione 🙂

    • Dzięki! Dobre są też w wytrawnej wersji. Do masy dodaję posiekane zioła lub suszone a podczas smażenia na wierzch daję podsmażoną szynkę, cebulkę lub szczypiorek i pokrojonego w kostkę pomidora. 😊

  2. Wypróbuję – u nas na stole często omlet biszkoptowy, mega puszysty ale nie da się go tak fajnie złożyć

  3. Już wiem, co zjem w weekend, dziękuję za ten przepis! 🙂

  4. KONIECZNIE muszę spróbować! Wygląda obłędnie a ja wciąż szukam dobrego sprawdzonego przepisu!

  5. Zdecydowanie wypróbuję ten przepis!:)

  6. This looks delicious! I love omelettes!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s