Studnia Smaków

Well of Tastes- Blog kulinarny pewnej Poznanianki

Ciasteczka Pani Filifionki / Mrs Fillyjonk’s bisquits

Dodaj komentarz

Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na ciasteczka, które piekłam w dzieciństwie i które zabierałam na Sylwestra do przyjaciółki. Pamiętacie Panią Filifionkę z książek o muminkach Tove Janssona? To właśnie jej ciasteczka Wam polecam. Przepis pochodzi z książki Małgorzaty Musierowicz „Całuski Pani Darling”.  W książce możemy przeczytać:

„Filifionka, melancholijna i nerwowa samotnica z książek Tove Jansson o Muminkach, była to osoba o szczupłych nogach, spiczastym, nastroszonym pyszczku i wielkich okrągłych oczach. Miała sztywne loczki przypięte szpilkami, a wokół szyi- lisie futerko. Zgorzkniała i pogrążona we własnych smutkach, Filifiionka mieszkała w ponurym domu na brzegu morza. Próbowała trochę „oswoić” dom i uczynić go bardziej przytulnym. Ale nic nie pomagało. W ponurym, ciemnym, wielkim domu jej własne przedmioty nie dawały pociechy. Miały w sobie tę samą bezradność co ona.  A w dodatku, oprócz wielu innych przeczuć, Filifionkę gnębiło przeczucie, że nadciąga katastrofa. Żeby się jakoś obronić przed przytłaczającym uczcuciem grozy, zaprosiła na herbatkę pewną Glapsę. Upiekła ciastka i ułożyła je na paterze. A na wierzchu, żeby zaimponować Glapsie, położyła jeszcze kilka małych lukrowanych ciasteczek.”
Ciasteczka przygotowuje się bardzo łatwo i szybko. Świetnie nadają się do pieczenia z dzieckiem. Piekłam je z braciszkiem i był bardzo dumny kiedy częstował rodzinę własnoręcznie przygotowanymi ciastkami. Są kruche ze słodką, troszkę bezową, chrupiącą skorupką. Idealne do popołudniowej kawy czy herbaty.
Składniki:
  • 20 dag masła
  • 30 dag mąki
  • 3 żółtka
  • 2-3 łyżki cukru pudru (moja modyfikacja przepisu)
  • 1 białko
  • 10-15 dag cukru pudru
  1. Szybko zagnieść ciasto.
  2. Ciasto rozwałkować i wykrawać ciasteczka małym kieliszkiem lub foremką.
  3. Z białka i cukru pudru ukręcić lukier. Powinien być biały i gęsty. Użyłam około 150 g cukru pudru.
  4. Posmarować ciasteczka białkowym lukrem.
  5. Piec w piekarniku w temp. 150ºC przez ok.15 minut.

Do you remember Mrs Fillyjonk? It’s a character from „The Moomins” (Tove Jansson) who has a long snout, wears a red dress and matching bobble hat. She always has a little handbag when she goes out.  She dresses all her children in the same style. She is dutiful to the point of tedium and a little bit jealous how freely  another charakters like Moomins or Snufkin live. Even the smallest misfortunes depress her. Unfortunately she easily loses her temper. She doesn’t want to her children  learn bad habit. She bakes little cookies for afternoon tea. Today I would like to share with you recipe for this bisquits. Recipe is from Małgorzata’ s Musierowicz book „Kisses Mrs Darling”. They are easy to prepare and delicious.

Ingredients:

  • 200 g butter
  • 300 g flour
  • 3 egg yolk
  • 2-3 tbsp powdered sugar
  • 1 egg white
  • 100-150 g powdered sugar (I used nearly 150g)
  1. Knead ingredients together.
  2. Roll cake out and cut round bisquits.
  3. Combine egg white with powdered sugar until frosting with be white and thick.
  4. Apply frosting at bisquits.
  5. Bake for 15 minutes in 150ºC.

 

Bon Appétit! Smacznego! Enjoy!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s