Studnia Smaków

Well of Tastes- Blog kulinarny pewnej Poznanianki

Cynamonowy kisiel jabłkowy / Apple cinnamon kissel

2 komentarzy

Odkąd pamiętam moja mama zawsze robi kisiele owocowe sama np. soków. Jednym ze wspomnień z dzieciństwa są kisiele owocowe, które przygotowywała mama mojej przyjaciółki z podstawówki. Kisiel ze zmiksowanych, mrożonych owoców, czasem polany na wierzchu śmietanką i posypany cukrem waniliowym. Ależ to było pyszne!  Dlatego gdy widzę jak ludzie robią sobie kisiel z paczki to zastanawiam się po co…? Przecież  to tak proste i szybkie do zrobienia w domu! Co najważniejsze bez chemii. Ostatnio przygotowałam sobie jesienny kisiel jabłkowy z goździkami i cynamonem. Klasyczne połączenie smaków, które uwielbiam. Wykorzystałam świeżo zrobiony sok jabłkowy (z sokowirówki), ale może też być kupiony.

One of my childhood memories is kissel prepared by my best friend’s mother. It was made of mixed frozen fruits (but you can use fresh in the season) with sweet cream (12%) and vanilla sugar. My mum use fruit juices. Today I would like to show you recipe for apple cinnamon kissel. I like this combination of flavors. Classic and delicious. I never do instant kissel. Home-made are better and more healthy. Let’s do it! It’s really simple to prepare.

Składniki:

  • 350 ml świeżego soku jabłkowego + 30 ml
  • 4-5 łyżeczki skrobi zimniaczanej
  • 0,5 łyżki cukru (ewentualnie- zależy z jakiej odmiany jabłek przygotowaliśmy sok)
  • szczypta cynamonu
  • 1/3 jabłka
  • 1 łyżka cukru
  1. Jabłko pokroić w kostkę i skarmelizować z cukrem na patelni. Przełożyć do miseczek czy pucharków.
  2. Zagotować 350 ml soku jabłkowego.
  3. W szklance wymieszać skrobię ziemniaczaną z resztą soku i cukrem.
  4. Do gotującego się soku wlać rozcieńczoną skrobię ziemniaczaną i energicznie mieszać.
  5. Gotowy kisiel przelać do miseczek.

 

Ingredients:

  • 350 ml fresh apple juice + 30 l
  • 4-5 tsp potato starch
  • pinch of cinnamon
  • ½ tbps sugar
  • 1/3 apple
  • 1 tbsp sugar
  1.  Cut apple into small cubes and carmelised with sugar. Put in bowls.
  2. Bring to boil fresh apple juice with cinnamon and juice.
  3. Dissolve the potato starch in cold juice.
  4. Pour this slurry into the hot apple juice, stirring constantly. Continue stirring until the kissel starts to bubble again.
  5. Pour into the dessert bowls. You can serve it cold or warm.

 

dsc_4677

Bon Appétit! Smacznego! Enjoy!

🙂

2 thoughts on “Cynamonowy kisiel jabłkowy / Apple cinnamon kissel

  1. Fajne😀 Lubię takie proste inspiracje🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s