Studnia Smaków

Well of Tastes- Blog kulinarny pewnej Poznanianki

Mini serniczki bazyliowe / Basil mini cheesecakes

6 komentarzy

Scroll for English version

 W szafie miałam schowane amaretti, a w doniczce rozrośniętą bazylię. Postanowiłam przygotować  z nich coś wyjątkowego, idealnego na rozpoczynającą się majówkę. Coś, co można będzie bez problemu zabrać na wycieczkę czy piknik. Na myśl przyszły mi bazyliowe mini serniczki  na spodzie z pokruszonych ciasteczek amaretti i podprażonych płatków migdałów.  Mają piękny, seledynowy kolor. Kwaskowatość limonki przełamuje delikatny, bazyliowy smak. Świetnie komponują się ze świeżymi truskawkami. Polecam!

Składniki:

  • 115 g mascarpone
  • 60 g kremówki
  • 10 g świeżych liści bazylii
  • cukier puder do smaku
  • sok z ½ limonki
  • 5 g żelatyny
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 4 łyżki gorącej wody
  • 30 g amaretti
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • truskawki
  1. Na suchej patelni należy podprażyć płatki migdałów i ostudzić. Następnie razem z amaretti zmielić je w malakserze ale nie na drobny pył. Mają być wyczuwalne kawałki ciasteczek i migdałów.
  2. Umyte, osuszone liście bazylii zmiksować z mascarpone, sokiem z limonki i potem dodać cukru pudru do smaku.
  3. W misce ubić kremówkę i delikatnie wymieszać z bazyliową masą. Spróbować i ewentualnie dodać więcej soku z limonki albo cukru.
  4. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Dolać gorącej wody i dokładnie wymieszać.
  5. Do bazyliowej masy dodać żelatynę i dokładnie (delikatnie) wymieszać.
  6. Do małych słoiczków lub kieliszków wsypać zmielone ciasteczka.
  7. Na warstwę z amaretti nałożyć masę śmietanowo- serową i wstawić do lodówki do stężenia.
  8. Na wierzchu ułożyć pokrojone, świeże truskawki i listki bazylii.

Hi everyone! Welcome on my blog after long break. I’m so happy that I came back here. Last time I found amaretti in my kitchen cupboard and rank basil on the windowstill. I wanted to prepare something exceptional for first weekend of May. Basil mini cheesecakes? Yes! It is a great idea! They are delectable! Preparing in small jars makes taking them for trip so easy.  Sourness of lime breaks delicate flavour of basil. It’s fresh and amazing sweetness. My family was delighted. Enjoy!

Ingredients:

  • 115 g mascarpone
  • 60 g heavy cream
  • 10 g fresh basil leaves
  • juice from ½ of lime
  • caster sugar to taste
  • 5 g gelatine
  • 2 tbsp cold water
  • 4 tbsp hot water
  • 30 g amaretti
  • 2 tbsp almond flakes
  1. Roast almond flakes on a dry frying pan and cool it.
  2. Grind almonds and amaretti but not for powder.
  3. Blend mascarpone, basil, lime juice. Add caster sugar to taste.
  4. Whisk heavy cream and add to basil mass.
  5. Dissolve gelatine in cold water and next add hot water and stir together.
  6. Add gelatine mass to rest of ingredients and combine.
  7. Place it to the small jars and refrigerate.
  8. Put sliced, fresh strawberries on the top.

 

DSC_2186

Bon Appétit! Smacznego! Enjoy!

🙂

6 thoughts on “Mini serniczki bazyliowe / Basil mini cheesecakes

  1. Super te serniczki, zapisuję do zrobienia🙂

  2. So pretty. Perfect for packing in a picnic. GG

  3. Muszą być przepyszne!
    Zapraszam na swojego bloga. Komentarze mile widziane🙂 https://jaglusia.wordpress.com/

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s