Studnia Smaków

Well of Tastes- Blog kulinarny pewnej Poznanianki

Naleśniki szpinakowe / Spinach crepes

17 komentarzy

Jeśli chcecie zaskoczyć swoich bliskich lub znajomych to przygotujcie odjazdowe, zielone szpinakowe naleśniki. Swój kolor zawdzięczają zmiksowanemu, świeżemu szpinakowi. Efekt jest rewelacyjny a robi się je naprawdę szybko. Przemycicie znienawidzony szpinak, a dzieci będą  na pewno zachwycone! Co najważniejsze ich smak jest delikatnie szpinakowy.🙂 Polecam!

składniki:

  • 40 g świeżego szpinaku
  • 1 szkl mleka
  • 100 g mąki
  • 2 małe jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  1. Szpinak należy umyć, osuszyć i oberwać ogonki liściowe.
  2. Zmiksować mleko ze szpinakiem aż będzie idealnie gładka konsystencja.
  3. Dodać pozostałe składniki i zmiksować.
  4. Odstawić na pół godziny. Ciasto może mieć dość rzadką konsystencję ale nie należy dodawać mąki. Po usmażeniu naleśniki będą idealne.
  5. Usmażyć cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni.

Today I would like to share with you recipe for green spinach crepes. They are wonderful. Spinach crepes have amazing colour. Prepare them if you want to surprise your family and friends. This is a great way to sneak spinach into children’s meals. Let’s do it!

Ingredients: 

  • 40 g fresh spinach
  • 1 cup milk
  • 100 g flour
  • 2 small eggs
  • pinch of salt
  • 1 tbsp oil
  1. Blend milk with washed spinach until smooth and green.
  2. Add rest of ingredients and mix it together until combine.
  3. Refrigerate for 30 minutes.
  4. Fry on each side, until crepes can be turned easily.

DSC_1320_S

 

Bon Appétit! Smacznego! Enjoy!

🙂

17 thoughts on “Naleśniki szpinakowe / Spinach crepes

  1. Świetny pomysł, uwielbiam szpinak, musi być pyszne🙂 Z czym najczęściej robisz takie naleśniki?

    • Najczęściej jem je posmarowane twarożkiem homogenizowanym i do tego mam pokrojone w kostkę i odprawione solą i pieprzem pomidory.🙂 Będzie o tym krótki wpis na blogu. Dziękuję za odwiedziny i czekam na informację zwrotną czy naleśniki smakowały.🙂

    • Ładnie wyglądają, a smakują pewnie jeszcze lepiej. Kolejny przepis do wypróbowania🙂

      • Dzięki za odwiedziny i komentarz.🙂 A naleśniki naprawdę polecam! Pyszne są nawet na zimno. Proszę dać znać czy smakowały. Pozdrawiam! 😉

  2. Mmm… szpinak! Specjalnością mojego taty są krokiety z piersią kurczaka i szpinakiem, ale naleśniki też muszą być pyszne!🙂

  3. Wow these looks fantastic and we have a huge bag of spinach in the fridge that needs using. My girls will love the novelty of bright green food x

    • OH, nice to see you there! Great! Show me your’s spinach crepes at the picture here in the comment or at FB or at Instagram using hashtag #welloftastes #StudniaSmakow @studniasmakow. Thank you! Regards from Poland and enjoy your meal!🙂

  4. I love the sound of your recipe. Spinach is so good.🙂

  5. Я не люблю шпинат.
    Это был комментарий на русском языке.

  6. Я не люблю шпинат. Это был комментарий на русском языке.

  7. Moje dzieci jako pewnie nieliczne lubią szpinak🙂 Przepis w sam raz dla nich. Dziękuje i pozdrawiam.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s