Studnia Smaków

Well of Tastes- Blog pewnej Poznanianki

Błyskawiczny filet z kurczaka z kolendrą /Chicken fillet with coriander

5 Komentarzy

Dziś pomimo piątku dzielę się z Wami przepisem na pyszne mięso. Lubię eksperymentować w kuchni. Lubię ten moment, w którym będąc na rynku (na targu), w sklepie widzę jakieś produkty i w myślach zaczynam tworzyć jakieś danie. Kiedy poszczególne składniki łączą się w całość. Tak też było w tym przypadku. Dzisiaj przepis na samo mięso a niedługo pokażę Wam do czego je wykorzystałam. Może przyrządzicie je w weekend na obiad? Świetnie pasuje do ryżu. Błyskawicznie się go robi. 🙂

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka oleju
  1. Nasiona kolendry należy podpróżyć na patelni a następnie utłuc w moździerzu z czosnkiem i pozostałymi sypkimi składnikami.
  2. Dodać wodę i olej, wymieszać.
  3. Mięso należy umyć, pokroić w kostkę. Dodać marynatę i wymieszać.
  4. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na patelni.

 

I like to experiment in the kitchen. I like this moment, in which I create new dish in my mind. It is something amazing and fabulous. If you don’t have any idea for Saturday dinner, prepare this chicken fillet with corriander. It is aromatic and full of tastes dish. Simple to cook, gorgeous and with beautiful, yellow colour. Try it! 🙂

Ingredients:

  • 2 single chicken fillet
  • 2 tsp turmeric
  • 1 tsp coriander
  • ½ tsp salt
  • ½ tsp fresh ground black pepper
  • 1 big clove of garlic
  • 1 tbsp water
  • 1 tbsp oil
  1. Roast coriander in the dry frying pan and later pound it with garlic and other seasoning using a pestle and mortar.
  2. Add water and oil and then combine.
  3. Wash meat, cut it into small pieces and combine with seasoning pasta.
  4. Fry in the frying pan.

DSC_1057

Bon Appétit! Smacznego! Enjoy!

🙂

Reklamy

5 thoughts on “Błyskawiczny filet z kurczaka z kolendrą /Chicken fillet with coriander

  1. Poczekamy zobaczymy do czego mięsko zostało wykorzystane 😉

  2. Brzmi fantastycznie! Akurat pilnuję diety, więc ten przepis wydaje mi się w sam raz na lekki obiad 🙂

  3. Everyone loves it when people come together and share thoughts.
    Great blog, continue the good work!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s