Studnia Smaków

Well of Tastes- Blog kulinarny pewnej Poznanianki

Śniadaniówka #1 – Pudding chia z jabłkiem / Packed lunch #1 – Chia pudding with apple

3 komentarzy

„Śniadaniówka” czyli nowy cykl wpisów z pomysłami na drugie śniadanie, które można zabrać ze sobą na wycieczkę, do pracy, szkoły czy też na uczelnię. Proste, szybkie w przygotowaniu i przede wszystkim smaczne. Dziś dość niestandardowo bo proponuję pudding chia z karmelizowanymi jabłkami. Jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Wystarczy ugotować go wieczorem, wstawić na noc do lodówki i następnego dnia drugie śniadanie jest gotowe do zabrania. Ma ciekawy smak, nieco orzechowy przez nasiona chia i świetną konsystencję. O samych nasionach chia będziecie mogli przeczytać w osobnym wpisie w przyszłym tygodniu. Zapraszam! A teraz…zróbcie pudding i dajcie znać czy smakował.🙂

składniki:

  • 1 łyżka nasion chia
  • 130 ml mleka
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 jabłko
  • szczypta cynamonu
  • ½ łyżeczki cukru
  1. Mleko zagotować z cukrem i nasionami chia.
  2. Gotować aż mleko nabierze żelowej konsystencji. W razie gdyby za bardzo zgęstniało należy dolać mleka.
  3. Jabłko pokroić w kostkę i podpróżyć na małej patelni. Dodać cukier z cynamonem i smażyć aż do lekkiego skarmelizowania.
  4. Jabłka przełożyć do słoika i zalać puddingiem.
  5. Odstawić do ostygnięcia a następnie wstawić na noc do lodówki.

 

„Packed lunch” is a new cycle of articles with ideas for second breakfast, which you can take away for example to school, work or at the University. Simple, quick to prepare and really delicious. Today we start with some unconventional conception- chia pudding with apple. To prepare this dish you need only over a dozen minutes. Prepare it at the evening and then overnight refrigerate chia pudding in the fridge. Next day take away.🙂 About chia seeds I will write more in the next week so come and read if you like!

Ingredients:

  • 1 tbsp chia seeds
  • 130 ml milk
  • ½ tsp sugar
  • 1 an apple
  • pinch of cinnamon
  • ½ tsp sugar
  1. Cook milk with chia seeds and sugar. Bring it to boil and simmer.
  2. Dice an apple and caramelize with sugar and cinnamon.
  3. Put apple into a jar and the do the same with chia pudding.
  4. Leave to cool and refrigerate in the fridge whole night.

DSC_1066

Bon Appétit! Smacznego! Enjoy!

🙂

3 thoughts on “Śniadaniówka #1 – Pudding chia z jabłkiem / Packed lunch #1 – Chia pudding with apple

  1. pysznie🙂
    zapraszam do mnie

  2. deser na śniadanie- to jest to!😉

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s