Studnia Smaków

Well of Tastes- Blog kulinarny pewnej Poznanianki

Bambrzok z boczkiem

5 komentarzy

Wczoraj na Facebook’u Studni Smaków pod zdjęciem z podziękowaniami dla czytelników z okazji pięciolecia Studnia Smaków toczyła się krótka dyskusja, której fragment możecie przeczytać poniżej. 

fbbam

Dzisiaj nie pozostało mi nic innego jak dotrzymać słowa i upiec bambrzok na obiad. Bambrzok to placek ziemniaczany pieczony na blasze. Tradycyjne danie wielkopolskie, które kiedyś podawano w czasie podwieczorku. Na słodko je się go z cukrem bądź musem jabłkowym. Na słono robi się go z boczkiem, kiełbasą lub kaszanką. Ja przygotowałam wersję na słono i do ciasta ziemniaczanego dodałam podsmażone cebulkę i boczek. Do tego podałam śmietanowy sos czosnkowy. Nieskromnie powiem, że udał się rewelacyjnie i rodzinie bardzo smakował.😀 Mam nadzieję, że Wam też będzie.🙂

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 3 jajka
  • ½ szkl mąki
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 duża cebula
  • 200 g wędzonego boczku
  1. Na rozgrzanym tłuszczu należy zrumienić pokrojoną w kostkę cebulę a następnie boczek. Odcedzić tłuszcz.
  2. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce na małych oczkach.
  3. Wymieszać starte pyry z pozostałymi składnikami.
  4. Doprawić solą i pieprzem wedle uznania.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 250 ºC przez około 30 minut, aż bambrzok nabierze ładnego, złotego koloru.
  6. Podawać z sosem śmietanowo- czosnkowym. *

* Sos śmietanowo- czosnkowy robi się z kwaśnej śmietany, ząbku czosnku i 1-2 łyżek majonezu. Wszystkie składniki należy zmiksować przy użyciu blendera i doprawić solą oraz pieprzem.

bambrzok

Bon Appétit! Smacznego! Enjoy!🙂

5 thoughts on “Bambrzok z boczkiem

  1. U nas to się nazywa babka ziemniaczana, a do sosu nie daję majonezu, za to więcej czosnku, bo co to jest jeden ząbek? 5

  2. Prosty i sycący obiad, idealny na te pochmurne dni🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s