Studnia Smaków

Well of Tastes- Blog kulinarny pewnej Poznanianki

Waniliowy kisiel mleczny / Vanilla milk kisiel

Dodaj komentarz

Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię kisiel bez względu na to w jakim jest smaku. Zarówno owocowy jak i mleczny. Szczerze mówiąc to już nie pamiętam kiedy ostatni raz jadłam kisiel z paczki. Nie kupuję ich. Nie jem. Wolę taki domowej roboty. Zawsze robię go sama np. z różnych soków, mleka czy ze zmiksowanych owoców. Taki domowy jest tysiąc razy lepszy i zdrowszy. Jeśli zastanawiacie się jak go zrobić to zapewniam, że nie ma nic prostszego. Wystarczy zagotować sok lub mleko a potem zagęścić je mąką ziemniaczaną. Widzicie? To nic trudnego. Jest to pyszny i błyskawiczny sposób  na drugie śniadanie, podwieczorek czy deser dla dorosłych, jak i dla dzieci. Waniliowy kisiel mleczny przygotowałam w zeszłym tygodniy ze swoim młodszym bratem, który był bardzo zadowolony z tego, że mógł pomagać. Rekwizyty widoczne na zdjęciu też on poukładał. Tak..wczorajsze przedpołudnie spędziliśmy na czytaniu książki o lokomotywach. :D 

składniki:

  • 0,5 l mleka  + ¼ szkl mleka
  • 2, 5 czubate łyżki maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 2-3 łyżki cukru
  1. 0,5 l mleka zagotować.
  2. ¼ szklanki mleka wymieszać z cukrami i mąka ziemniaczaną.
  3. Do gotującego mleka wlać mieszankę z mąki i mieszać szybko aż kisiel nabierze odpowiedniej konsystencji.
  4. Przelać kisiel do salaterek. Podawać na ciepło lub na zimno ze świeżymi owocami lub syropem owocowym.

Do you know kisiel? No? Today I would like to tell you about it. It’s kind if polish dessert which can be served hot or cold. It consist of fruit juice, fresh blended fruit or milk and thickened with potato starch or cornstarch. Nowadays a lot of people prepare kisiel from instant mixes. The most popular flavours are raspberry, strawberry, cherry and cranberry. In my opinion it taste better when we cook it in the traditional way. It’s very easy so please cook it and taste it. Today I share with you recipe for vanilla milk kisiel which I prepared with my younger brother last week. Vanilla milk kisiel is a good ideas for second breakfast or dessert for children and adults. You can do it really quickly. Serve with fresh fruits or fruit mashes.

Ingredients:

  • 0,5 l milk + 1/4 cup of milk
  • 2,5 tbsp potato starch
  • 1 tsp sugar with vanilla
  • 2-3 tbsp sugar- to taste
  1. Boil milk.
  2. Dissolve potato starch in 1/4 cup milk with both sugar.
  3. Add it to the boiling milk and stir constantly until it boil again.
  4. Portion into individual dessert bowls and serve with fresh fruit or fruit mashes / syrup.

image

Bon Appétit! Smacznego! Enjoy!
🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s