Studnia Smaków

Well of Tastes- Blog kulinarny pewnej Poznanianki

Polędwiczka wieprzowa z tymiankiem / Pork loin with thyme

13 komentarzy

Jakiś czas temu przygotowałam na obiad pyszne polędwiczki wieprzowe i w tym tygodniu zrobiłam je kolejny raz by móc podzielić się z Wami przepisem na nie. Nie wiem jak to się stało, że chociaż uwielbiam gotować to na blogu jest więcej przepisów na słodkie rzeczy. Czas to zmienić. Myślę, że mięsożercy będą zadowoleni.😉 Mięso wyszło idealnie kruche a sos aksamitny o głębokim smaku. Zdecydowanie polecam!

składniki:

  • 1 cebula
  • 1 polędwica wieprzowa
  • słodka papryka w proszku
  • tymianek
  • sól i pieprz
  • 5-6 plasterków suszonych grzybów (wcześniej trzeba zalać je wrzątkiem i odcedzić)
  • woda lub bulion
  • mąka
  1. Mięso należy umyć i pokroić na plastry grubości około 1 cm i lekko rozbić palcami.
  2. Wieprzowinę doprawić słodką papryką i tymiankiem oraz solą i pieprzem.
  3. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem należy zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę.
  4. Mięso usmażyć z dwóch stron a następnie zalać wodą lub bulionem warzywnym, dodać grzyby i próżyć aż mięso będzie kruche.
  5. Doprawić sos i zabielić go wodą z mąką.

 

Some times ago I prepared delicious pork loin and in this week I cooked it again and take a picture. I want to share with you this recipe. I love cooking. I love meet. I don’t know how it is possible that on my blog are more sweet recipes than savory… It must change! I promise! Please, let’s try this recipe. Cook it for your family or friends. Cook it for yourself. It’s really good. The sauce has deep taste. 

Ingredients:

  • 1 onion
  • 1 pork loin
  • sweet pepper
  • thyme
  • salt & black pepper
  • water or vegetable bulion
  • flour
  • 5-6 slices of dried mushrooms
  1. Wash meet and then cut it for slices (1cm).
  2. Fry the diced onion.
  3. Sprinkle meat with salt & black pepper, sweet pepper and thyme.
  4. Fry pork at the both sides.
  5. Later add water and vegetable bulion and mushrooms. Cook until meat will soft and easy to eat.
  6. At the end add combined water with flour and boil it. Season to taste.

DSC_9770_1

 

Bon Appétit! Smacznego! Enjoy!

🙂

13 thoughts on “Polędwiczka wieprzowa z tymiankiem / Pork loin with thyme

  1. Potrafisz zrobić smaki😉

  2. Nareszcie coś do zjedzenia na tym blogu! 😄

  3. Poczekamy zobaczymy🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s