Studnia Smaków

Well of Tastes- Blog kulinarny pewnej Poznanianki

Tosty francuskie z chałki z owocami / Sweet french toasts with fruit

2 komentarzy

Dzisiaj mam dla Was propozycję na pyszne śniadanie. Tosty francuskie czyli skibki pieczywa moczone w roztrzepanym jajku z mlekiem a następnie smażone. Mogą być wytrawne lub na słodko. Chociaż wolę konkretne śniadania na słono typu najróżniejsze kanapki, jajecznice, omlety to dla tych tostów mogę zrobić wyjątek. :) Usmażyłam takie, jakie przygotowywała moja babcia czyli z chałki i posypane po usmażeniu cukrem pudrem. Korzystając z tego, że sezon owocowy w pełni to podałam je z czarnymi i czerwonymi porzeczkami, czereśniami, malinami oraz jogurtem naturalnym. Poza sezonem można je serwować z konfiturami bądź tylko z cukrem pudrem. Przygotujcie je i dajcie znać w komentarzach czy Wam smakowały!🙂

składniki:

  • chałka
  • 1 duże mleko
  • 50 ml mleka
  • cukier puder
  • owoce
  1. Chałkę trzeba pokroić na skibki grubości około 1 cm.
  2. Jajko roztrzepać z mlekiem.
  3. Skibki zamoczyć szybko w jajku i mleku (żeby nie namokły za bardzo) i usmażyć na złoto na rozgrzanym tłuszczu.
  4. Po usmażeniu podawać posypane cukrem pudrem, ze świeżymi owocami i jogurtem naturalnym.

 

Today I would like to share with you recipe for sweet french toasts with fruits. It’s a perfect lazy breakfast. French toast is bread soaked in a beaten egg with milk and then fried. Fried bread slices can be covered with powdered sugar, jam, natural yoghurt and with fresh fruit or served as a savory dish with sausages, tomatoes, cheese. I prepared them like my grandmother did this for my father – with powdered sugar. Now we have fruit season so you can add fresh raspberries, black currant, cherries etc. Let’s do it and show me it here in comment, on StudniaSmaków Facebook or at Instagram with hashtag #StudniaSmaków or #WellOfTastes. :) 

Ingredients:

  • sweet loaf
  • 1 big egg
  • 50 ml milk
  • powdered sugar
  • fruit
  1. Slice sweet loaf.
  2. Put egg and milk into a bowl. Mix to combine.
  3. Dip loaf slices into egg and milk mixture.
  4. Fried bread until golden brown and remove from pan.
  5. Sprinkle toast with a powdered sugar and serve with fruit.

DSC_9622

 

Bon Appétit! Smacznego! Enjoy!

🙂

2 thoughts on “Tosty francuskie z chałki z owocami / Sweet french toasts with fruit

  1. Ja z kolei jestem wielką fanką śniadań na słodko i bardzo takie tosty lubię🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s