Studnia Smaków

Well of Tastes- Blog kulinarny pewnej Poznanianki

Marakujowy curd / Passion fruit curd

Dodaj komentarz

Jakiś czas temu upiekłam babeczki z nadzieniem z białej czekolady i marakujowym curdem. Dzisiaj chciałabym podzielić się przepisem właśnie na marakujowy curd czyli krem z pulpy z tych owoców. Zrobiłam go na tej samej zasadzie co lemon curd tylko zmieniłam odpowiednio ilość składników. Krem ma piękny, słoneczny kolor i orzeźwiający smak. Dzięki niemu każdy deser, muffinka czy tartaletka stanie się wyjątkowy. Samo przygotowanie jest bardzo proste i stosunkowo szybkie. Jedynym minusem jest to, że trzeba go zrobić wcześniej żeby zdążył ostygnąć.

Składniki:

  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 5 marakui
  • cukier do smaku
  • 1,5 łyżki masła
  1. Owoce należy umyć, łyżką wybrać z nich pulpę.
  2. Pulpę przetrzeć przez sitko i otrzymany sok przelać do miski.
  3. Dodać pozostałe składniki i zacząć podgrzewać w kąpieli wodnej cały czas mieszając. Na początku proponuję dodać małą ilość cukru i później w razie potrzeby dosypać. Gotować aż powstanie gładki i gęsty krem. Gdyby pojawiły się grudki to po ugotowaniu i ostygnięciu należy masę zmiksować.

 

Some times ago I prepared mini tarts with white chocolate filling and passion fruit curd. Today I would like to show you how make this passion fruit curd. It’s kind of cream made from passion fruit pulp and eggs in the same way like lemon curd. This curd has beautiful and sunny colour and refreshing taste. Dessert, muffins or tarts with this cream will be amazing and exceptional. Preparing is very simple and relatively fast. The bad sight of passion fruit curd is that we should prepare it earlier. It must cool down. Check out the recipe and let’s do it!

Ingredients:

  • 1 egg
  • 1 egg yolk
  • 5 passion fruits
  • sugar to taste
  • 1,5 tbsp butter
  1. Pick out a pulp fro skin and than rub through a strainer.
  2. Put passion fruit pulp in to the bowl and add remaining ingredients. Cook in a water bath until the cream will be smoothy and thick. At the beginning add small amount of sugar. Later you can add more sugar to taste.
  3. Leave to cool down.

DSC_8561

Bon Appétit! Smacznego! Enjoy!

🙂

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s