Studnia Smaków

Well of Tastes- Blog kulinarny pewnej Poznanianki

Bazyliowe pesto / Basil pesto with almonds

Dodaj komentarz

Zainspirowana zdjęciem, które koleżanka wstawiła kilka dni temu na Facebook’a postanowiłam kupić brakujące składniki i również zrobić bazyliowe pesto. Oczywiście dużo prościej jest kupić gotowe w sklepie ale wiecie co? To nie to samo. Domowe jest najlepsze! Uwielbiam zapach bazylii, prażonych orzechów i czosnku, które łączą się ze sobą w momencie kiedy ucieramy je razem w moździerzu. Klasyczne włoskie pesto składa się ze świeżej bazylii, czosnku, oliwy, orzeszków piniowych, parmezanu (lub innego twardego sera) oraz soli. Do przygotowania swojego pesto zamiast orzeszków piniowych użyłam migdałów. Zapewniam, że jest ono równie smacznego, aromatyczne i koniecznie musicie je przygotować. Moim zdaniem pesto utarte w moździerzu jest dużo lepszego od tego zmiksowanego w blenderze. Pesto zrobione tradycyjną metodą ma ciekawszą strukturę; nie jest takie papkowate i da się wyczuć drobinki orzechów, które chrupią między zębami. Sposobów na wykorzystanie pesto jest wiele a jeden z nich pokażę Wam na blogu już dziś wieczorem. Zapraszam! 

składniki: 

  • duży pęczek bazylii (ok. 50 g liści)
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 70 g migdałów
  • sól
  • oliwa
  • 50 g startego parmezanu
  1. Czosnek ucieramy w moździerzu razem z posiekanymi liśćmi bazylii, solą oraz podprażonymi na suchej patelni migdałami.
  2. Dodać parmezan oraz oliwę i wymieszać. Dolewać oliwy aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji pesto.
  3. Przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiku, zalane na wierzchu oliwą.

My friend inspired me with picture which she posted on Facebook and I decided that I have to prepare basil pesto too. Traditional italian pesto consist of basil, pini nuts, parmesan, olive oil, garlic and salt. I used almonds to my pesto but I promise that it’s really good. I love when during pounding, flavours from all of the ingredients are released and combine together in the air. It’s amazing, isn’t it? Certainly you can buy pesto in the shop but definitely the home-made pesto is the best. If you have a pestle and mortar please use it! Pesto which is made by traditional method has more interesting texture and ingredients release flavours in the better way than during pounding in food processor. I love basil pesto and hope that you will love it too after preparing. 

Ingredients:

  • big bunch of basil (ok.50 g chopped leaves)
  • 2 small cloves of garlic
  • 70 g lightly toasted almonds
  • salt
  • olive oli
  • 50 g rubbed parmesan
  1. Put basil & garlic into a pestle and mortar. Pound with a pinch of salt.
  2. Add almond and pound again.
  3. Turn out into a bowl and add Parmesan.
  4. Stir gently and add olive oil. You need just enough to bind the sauce and get it to an oozy consistency.
  5. Season to taste.

DSC_8500_pesto

 

Bon Appétit! Smacznego! Enjoy!

🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s