Studnia Smaków

Well of Tastes- Blog kulinarny pewnej Poznanianki

Chłodnik z botwinki / Spring chilled borsch

Dodaj komentarz

Wiosna to taki czas kiedy natura budzi się do życia feerią barw. Uwielbiam tę porę roku za coraz dłuższe dni, pięknie pachnące, kwitnące drzewa i krzewy, za kwiaty, za pierwsze wiosenne burze oczyszczające powietrze. Za to, że w końcu stragany z warzywami mienią się kolorami. Pęczki rzodkiewek i szczypiorku, szparagi oraz rabarbar to jest to na co czekałam najbardziej przez całą jesień i zimę. A Wy? Już się nie mogę doczekać tworzenia dań ze świeżych, wiosennych składników. Dzisiaj chciałabym się podzielić z Wami przepisem na chłodnik z botwinki. Nie przepadam za kolorem różowym ale barwa tego chłodnika jest przepiękna! Prawda? Do jego zrobienia wykorzystałam tylko małe buraczki i purpurowe ogonki liściowe. Wiem, że chłodnik robi się z całej botwinki ale ja nie lubię tego liściowego posmaku w tym przypadku. Według mnie tak przygotowany jest o wiele lepszy.

Składniki:

  • ok. 0,5- 0,6 l wody
  • pęczek botwinki (mój bez liści ważył 100g)
  • pęczek rzodkiewek
  • pęczek koperku
  • ogórek
  • 120 g jogurtu naturalnego
  • 180 g kefiru
  • 150 ml śmietanki 12 % (słodkiej)
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • cukier, sól i pieprz do smaku
  1. Wszystkie warzywa należy umyć.
  2. Botwinkę pokroić na drobne kawałki i razem z ząbkiem czosnku wrzucić do garnka i zalać wodą. Gotować aż botwinka zmięknie. Na tym etapie można wstępnie lekko doprawić solą i pieprzem.
  3. Dodać sok z cytryny i odstawić do ostygnięcia.
  4. Odcedzić wywar z botwinki, dodać jogurt, kefir i śmietanę a następnie wstawić do lodówki.
  5. Dodać pokrojone  w kostkę rzodkiewki i ogórek oraz posiekany koperek. Na tym etapie ostatecznie doprawiamy i podajemy do stołu.

The spring is one of the best time in year. Do you think the same? I love ncreasingly longer days, smell of blossoming trees and shrubs, flowers and first spring storms which are purifying air. Now is the best situation because vegetable stalls sparkle with colours. I was waiting for radishes, chives, asparagus and rhubarb. Are you waiting for them? Do you like it? I would like to share with you today a recipe for cold borsch. This luscious cold beets soup is served with diced fresh radishes and cucumber and chopped dill. It’s tasty, healthy and with gorgeous color! I made chilled spring beetroots without leaves. Let’s prepare it!

Ingredients:

  • bundle of spring beetroots
  • roughly 0,5- 0,6 l water
  • 1 clove of garlic
  • 2 tbsp fresh lemon juice
  • bunch of radishes, diced
  • 1 cucumber, diced
  • bunch of dill, chopped
  • 120 g natural yoghurt
  • 180 g kefir
  • 150 ml cream 12% (sweet)
  • sugar, salt & pepper – to taste
  1. Wash vegetables.
  2. Put chopped beetroots with purple petioles (but without leaves) to the pot. Add water and clove of garlic.
  3. Boil until beetroots are tender when pierced with a fork. Use the strainer and remove beets from decoction.
  4. Add lemon juice to decoction and mix. Add sugar, salt and pepper to taste.
  5. Refrigerate the soup until chilled.
  6. Add yoghurt, kefir and cream and stir and  refrigarate the soup until chilled again.
  7. Add diced radishes, cucumber and chopped dill and serve.

DSC_8197

DSC_8180

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s