Studnia Smaków

Well of Tastes- Blog kulinarny pewnej Poznanianki

Kruche ciasteczka z marmoladą / Shortbread biscuits with marmalade

4 komentarzy

W zeszłym tygodniu odbył się Studencki Masterchef. Jako jurorka przyniosłam na to wydarzenie kruche ciasteczka z marmoladą. Są bardzo kruche, szybko się je robi a co najważniejsze są pyszne! Najlepszą rekomendacją dla nich jest reakcja mojego braciszka, który po spróbowaniu ich zawołał: „Aga! Ycha!”. Ycha czyli pycha! 😀 W ostatni weekend też je upiekłam razem z braciszkiem, który wszystko ważył, odmierzał, wyciskał ciastka, pilnował aż się upieką. Bardzo miło spędziliśmy ten czas, nie obyło się bez śmiechu. 😀 Zdecydowanie polecam! Upieczcie je z rodzeństwem, kuzynostwem, dziećmi bądź też sami. Zobaczycie, będą Wam bardzo smakowały. Kształt jaki wybierzecie zależy od Was. Ja użyłam maszynki do wyciskania ciasteczek. Kilka osób, które je jadło powiedziało, że wyglądają „jak te ze sklepu”. 😀

Składniki:

  • 220g masła
  • 90 g cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 3 żółtka
  • 300g mąki
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • marmolada
  1. Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę.
  2. Dodać kolejno żółtka i dalej ucierać.
  3. Na końcu dodać pozostałe składniki, wymieszać wszystko.
  4. Piekarnik nagrzać do 180ºC.
  5. Blachę wyłożyć pergaminem i układać na niej wycięte bądź uformowane ciasteczka. Na każdym ciastku wycisnąć marmoladę.
  6. Piec w piekarniku przez mniej więcej 15-20 minut, aż nabiorą złotego koloru.

Last week was the  first Student’s MasterChef in Poznań. I was in jury and I prepared shortbread biscuits with marmalade, which were very crispy and so delicious! The best recommendation is that my litlle brother said: „Aga! Yummy!”. 😀 Last weekend I baked them with my brother and we had a lot of fun! We laugh a lot. 😀 Let’s bake them with your little brother, sister or children. Promise that these biscuits are tasty and melt in the mouth and look like from the cake shop. Ingredients:

  • 220 g unsalted butter
  • 90 g powdered sugar
  • vanilla sugar
  • 3 egg yolks
  • 300 g flour
  • 50 g potato starch
  • marmalade
  1. Preheat the oven to 180ºC. Line two baking sheets with parchment.
  2. With an electric hand mixer combine butter and powdered sugar until creamy.
  3. Add egg yolks and mix together.
  4. Sift flour until all ingredients just combined.
  5. Make small biscuits by your hand or special machine.
  6. Place the biscuits on the prepared baking sheets. Apply marmalade on each buscuits and baked them 15-20 min until edges Begin to brown.

DSC_8125   Bon Appétit! Smacznego! Enjoy! 🙂

Przepis zmodyfikowałam trochę ale pochodzi ze strony mojewypieki.com

Advertisements

4 thoughts on “Kruche ciasteczka z marmoladą / Shortbread biscuits with marmalade

  1. Potwierdzam! Bardzo pyyyyyszne ciasteczka 😉

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s