Studnia Smaków

Well of Tastes- Blog kulinarny pewnej Poznanianki

Guacamole

Dodaj komentarz

Guacamole to gęsty dip, salsa na bazie awokado. Pochodzi z Meksyku. Nazwa wywodzi się od dwóch wyrazów z języka nahuatl (j. azteckiego): āhuacatl- awokado i molli- sos. Robi się je z roztartego awokado z dodatkiem soku z limonki, cebuli i czosnku. Świetnie smakuje z chilli i świeżymi liśćmi kolendry. Guacomole podajemy np. z nachosami. W Meksyku dodaje się je do wielu potraw m.in. quasadillas, tacos, buritos. Polecam ponieważ jest pyszne, orzeźwiające i przede wszystkim zdrowe. Idealnie nadaje się jako przekąska w czasie spotkania z przyjaciółmi czy rodziną.

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1/2 małej, czerwonej cebuli
  • 1 roztarty ząbek czosnku
  • sok z 1/2 limonki
  • sól, pieprz
  • szczypta pieprzu cayenne
  1. Miąższ awokado należy przeciąć na pół, wyjąć pestkę a miąższ wybrać łyżeczką i włożyć do miski.
  2. Dodać sok z limonki i rozgnieść widelcem. Sok limonki spowolni proces utleniania i dzięki temu guacamole dłużej zachowa zielony kolor.
  3. Wsypać pokrojoną drobno cebulkę, rozgnieciony czosnek i wymieszać.
  4. Na końcu wsypać przyprawy, do smaku i wymieszać.
  5. Do stołu podać np. z nachosami.

Guacamole is a Mexican avocado- based  dip which is very easy to make. The name is deviced from two Aztec Nahuatl words: ahuacatl- avocado and molli- sauce. Traditionally is made by mashing avocado with lime juice, onion, garlic. You can also add fresh leafs of coriander.

Ingredients:

  • 1 ripe avocado
  • 1/2 small, red onion- diced
  • juice from 1/2 of lime
  • 1 clove of garlic- minced
  • salt & pepper
  • pinch of chilli
  1. Cut the avocado in half using a sharp knife.
  2.  Remove the seed.
  3. Scoop the avocado into a mixing bowl and add lime juice. It will help delay the avocado from turning brown. Mash it with a fork. The guacamole should be a little chunky.
  4. Add onion and garlic and mix everything.
  5. At the end add salt, pepper and pinch of chilli to taste.
  6. Serve with nachos.

image

Smacznego! Bon Appétit! Enjoy!
🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s