Studnia Smaków

Well of Tastes- Blog kulinarny pewnej Poznanianki

Ziołowe paluszki / Puff pastry herbal strips

2 komentarzy

Paluszki z ciasta francuskiego są świetną przekąską na różnego typu imprezy. Pasują jako dodatek do zup- kremów. Są bardzo łatwe w przygotowaniu a ich zrobienie zajmuje bardzo mało czasu. Idealne przy wizycie niespodziewanych gości. Chrupiące, pyszne i można je doprawić na różne sposoby.

Składniki:

– 1 opakowanie ciasta francuskiego
– 1 jajko
– sól
– ulubione przyprawy ( użyłam tymianku i oregano)

1. Ciasto francuskie należy posmarować z obu stron rozmieszanym jajkiem.
2. Następnie posypać solą i przyprawami.
3. Ostrym nożem pociąć ciasto na paski o szerokości 1 cm, lekko je skręcić i ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem.
4. Piec w piekarniku nagrzanym do 220°C do momentu aż paluchy nabiorą złotego koloru.

Puff pastry herbal strips are delicious and simple to make snack for some party. They taste good with cream soup or salads.

Ingredients:

– 1 puff pastry
– 1 egg
– salt
– favourite seasonings ( I used oregano& thyme)

1. Spread mingled egg over the puff pastry surface.
2. Sprinkle salt and seasonings on the puff pastry.
3. Use a sharp knife to cut out as many 1 cm strips as possible.
4. Twist each strio and place them on the lined baking tray.
5. Preheat oven to 220°C and bake strips until they will be gold.

image

Bon Appétit! Smacznego! Enjoy!
🙂

2 thoughts on “Ziołowe paluszki / Puff pastry herbal strips

  1. Wyglądają rzeczywiście super🙂 nie trzeba już pędzić do sklepu po słone paluszki, które potem i tak fatalnie wyglądają na stole🙂 pozdrawiam!

    • Najlepsze jest to, że można je doprawić na najróżniejsze sposoby np. samą solą, ulubionymi przyprawami albo cienko posmarować pesto a potem upiec. I zawsze są pyszne!🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s