Studnia Smaków

Well of Tastes- Blog kulinarny pewnej Poznanianki

Muffinki jabłkowe z cydrowym sosem karmelowym / Apple muffins with cider caramel sauce

Dodaj komentarz

Zastanawiałam się co przygotować na rodzinnego Sylwestra (moja młodsza siostra większość przyrządziła) i stwierdziłam, że zmodyfikuję przepis na muffinki dyniowe . Dynię zamieniłam na jabłka a orzechy na migdały. Tak powstały pyszne muffinki jabłkowe, które postanowiłam wykończyć karmelowym sosem z cydru. Jak się później okazało sos został hitem sylwestrowej nocy. Słodki ale przyjemnie kwaskowaty o głębokim smaku jabłek. Rewelacyjny! Bardzo polecam!🙂

Składniki:

  • 1i 1/4 szkl mąki
  • 3/4 szkl cukru
  • 1/2 szkl zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 1/3 szkl oleju
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl musu jabłkowego

Sos karmelowy:

  • 0,75l cydru
  • 30ml kremówki
  • 2 łyżeczki masła
  1. Składniki suche wymieszać w jednym naczyniu, a mokre (oprócz białek) w drugim. Potem połączyć obie grupy składników mieszając. ¹
  2. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do powstałego ciasta i delikatnie wymieszać.
  3.  Nałożyć do foremek.
  4.  Piec w piekarniku nagrzanym do  180° C przez około 20 minut.

¹ Ciasto może być dość gęste, ale po połączeniu z ubitym białkiem konsystencja się rozluźni i będzie bardziej puszysta.

Sos karmelowy:
1. Cydr wlać do rondelka i gotować aż się zredukuje i zacznie się robić gęsty. Dodać masło i kremówkę, dokładnie wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika.

At last New Year’s Eve I baked apple muffins with cider caramel sauce. These muffins are delicious and soft but…the sauce is absolutely scrumptious! It’s sweet but a little bit sour with deeply apple taste. Moreish! These muffins perfect taste with a cuppa. Let’s try it!

Ingredients:

  • 1&1/4 cup of flour
  • 3/4 cup of sugar
  • 1/2 cup of ground almonds
  • 1tsp baking soda
  • 1/2 tsp baking powder
  • 1 tsp spicy seasoning
  • 1/3 cup of oil
  •  3 eggs
  • 1/2 cup of apple mousse

Caramel sauce:
– 0,75 l of cider
– 30ml of cream-cake
– 2 tsp butter

1. Mix the dry ingredients together and the wet ingredients (without egg white) in another mixing bowl.
2. Whip egg white in to the froth.
3. Mix together dry and wet ingredients and then add whipped whites. Mix slightly together.
4. Preheat oven to 180°C and bake muffins 20 minuts.

Cider caramel sauce:
1. Boil cider until reduced, add butter and cream-cake, mix.
2. Leave to cool.
3. Top off muffins with cider caramel sauce.

image

image

Bon Appétit! Smacznego! Enjoy!
🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s