Studnia Smaków

Well of Tastes- Blog kulinarny pewnej Poznanianki

Ciasteczka „rudziki” / Robin biscuits

Dodaj komentarz

Każdego roku do zwykłego prezentu na Boże Narodzenie staram się dołożyć coś co sama zrobiłam np. pralinki, konfitury, ciasteczka. W tym roku dla taty, który lubi obserwować ptaki upiekłam ciasteczka przypominające pewne śliczne, małe ptaszki- rudziki. Są kruche i pyszne. Przepis pochodzi z czasopisma „Squires kitchen.Bake” . Zdecydowanie polecam! 🙂

Składniki:

– 175g mąki
– 115g masła
– 60g cukru pudru
– czerwony barwnik spożywczy
– roztopiona czekolad do dekoracji

1. Wszystkie składniki wymieszać mikserem bądź posiekać nożem.
2. Z ciasta należy wydzielić 1/4 i do tej części dodawać czerwony barwnik aż do osiągnięcia satysfakcjonującego czerwonego koloru ciasta.
3. Rozwałkować zwykłe ciasto i wyciąć owalne ciasteczka a następnie w nich wyciąć owalne brzuszki i w ich miejsce włożyć owalne fragmenty czerwonego ciasta.
4. Piec przez ok. 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
5. Gdy ciasteczka ostygną z rozpuszczonej czekolady zrobić oczy, nos i nogi.

I love preparing home made gifts for my family and best friends. This year I made Robin Biscuits for my father who like birds very much. These biscuits are wonderful and delicious gifts not only for Christmas. Robin Biscuits are so cute! Let’s baked them and surprise your friends! 🙂

Ingredients:

– 175g plain flour
– 115g butter
– 60g sugar
– Quality Food Colour Liquid: red
– chocolate

1. Preheat the oven to 180°C.
2. Place flour, butter and sugar into a bowl and rub them together between your fngertips until they resemble breadcrumbs.
3. Cut away a quater of the dough.
4. Knead red liquid food colour into this quater until the disired colour is achieved. 
5. Roll out the dought to a 5mm thickness on a nonstick surface lighty dusted with flour. Cut out as many buscuits as possible using the oval cutter and lay them on baking trays lined with baking paper. Cut a circe oval towards the base of the shape.
6. Knead together the cut-out circles and repeat step5 until all the dough is used up.
7. Roll out the red biscuit dough to a 5mm thickness and cut enough circles to fill in the belly of each robin.
8. Place tge red bellies inside the cut-out circles and run your finger over the joins to seal the two pieces together.
9. Bake the buscuits in the centre od the oven for 10-12 minutes. Leave them to coll on the trays for a few minutes.
10. Then decorate the biscuits with chocolate. Make eyes,beak and legs.

image

image

image

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s