Studnia Smaków

Well of Tastes- Blog kulinarny pewnej Poznanianki

Leczo z patisonem/ Lecsó

Dodaj komentarz

Ostatnio na osiedlowym ryneczku trafiłam na patisona i postanowiłam, że zrobię z niego leczo. Odkąd pamiętam leczo kojarzy mi się z mama i z wakacjami. Pewnie dlatego, że przywołuje miłe wspomnienia. A przede wszystkim dlatego, że moja mama robi najlepsze leczo, jakie kiedykolwiek jadłam. 🙂 Leczo jest pyszne! Polecam! 

składniki:

  • 1 patison
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 2-3 pomidory
  • sól, pieprz
  • 1 śląska kiełbasa
  • 1/2 szkl przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka czerwonej czubrycy
  1.  Cebulę posiekać i zrumienić na patelni.
  2. Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć.
  3. Warzywa umyć, posiekać na średniej wielkości kawałki i kolejno podsmażać na patelni: papryka, patison i pomidory.
  4. Gdy warzywa zmiękną dodać przecież pomidorowy, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem oraz czubrycą.
  5. W razie potrzeby można zabielić wodą z mąką.

 

Since I remember, I associate lecsó with my mum and summer holidays. Probably because my mum’s lecsó is the best which I have ever eaten. Lecsó? Do you know what it is? It’s a dish from Hungary. It’s kind of vegetable ragoût and consist of tomatoes, onions and stewed, fresh peppers. In Poland people add to lecsó also cougette or aubergine. Few days ago I bought an autumn squash. I decided to add it to lecsó. It was a great idea because it’s taste gorgeous. Serve it warm with bread stuffs or rice. I like lecsó with potatoes too. Enjoy! 

Ingredients:

  • 1 big onion
  • 1 sausage
  • 1 pepper
  • 1 autumn squash
  • 2-3 tomatoes
  • 1/2 cup of tomato purée
  • salt, black pepper
  • 1 tsp red czybryca
  1. Cut an onion and brown it.
  2. Sausage cut into thin slices and fry it.
  3. Wash and cut vegatables and add to the rest  at frying pan in this sequnce: pepper, autumn squash and tomatoes.
  4. When vegetable will be ready and tomato purée and mix them.
  5. Add salt and blackpepper. If it’s necessery you can add water with flours and then mix.

DSC_4886

DSC_4896

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s