Studnia Smaków

Well of Tastes- Blog kulinarny pewnej Poznanianki

Mrożony jogurt kokosowy

6 komentarzy

Ostatnio w Poznaniu jest bardzo gorąco. Słońce praży, w powietrzu unosi się zapach kwitnących robinii akacjowych. Każdy marzy o chwili wytchnienia, ochłody. Świetnym pomysłem jest przygotowanie mrożonego jogurtu. Tak, jest to możliwe nawet w domu i bez użycia maszynki do lodów. Niemniej jednak żeby uniknąć powstawania kryształków wody należy masę jogurtową dość często miksować. Dodanie soku cytrynowego sprawia, że otrzymany mrożony jogurt jest orzeźwiający i lekko kwaskowy. Idealnie nadaje się do przygotowania lekkiego, pysznego deseru ze świeżymi owocami. Wykorzystałam truskawki, pomarańczę i mango. Polecam!

Aha, podana ilość składników starcza na 2 porcje. Szczerze mówiąc był to eksperyment, a że udany to dzielę się nim  z Wami. Zwiększcie ilość składników według własnych potrzeb.🙂

składniki (2 porcje) :

  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżeczki cukru pudru (bądź więcej, w zależności od tego jak słodki jogurt chcecie otrzymać)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  1. Wszystkie składniki należy wymieszać.
  2. Zmiksować (łopatkami do ubijania białek) w celu napowietrzenia masy.
  3. Przelać do odpowiednie pojemnika i wstawić do zamrażalnika.
  4. Mrozić i co 15-20 minut miksować.
  5. Mrozić tak długo aż do otrzymania pożądanej konsystencji.
  6. Podawać ze świeżymi owocami.

 

10329269_708930935820167_5734490940730898357_n

DSC_1913

 

Bon Appétit! Smacznego!🙂

6 thoughts on “Mrożony jogurt kokosowy

  1. mmm…wygląda bardzo apetycznie🙂

  2. Ciekawy pomysł na lekkie owocowe jedzonko w cieple dni.🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s