Studnia Smaków

Well of Tastes- Blog kulinarny pewnej Poznanianki

Ciasteczka z czekoladą i reaktywacja Studni Smaków

3 komentarzy

Cześć! 

Ale dawno mnie tu nie było! Osoby obserwujące funpage Studni Smaków na Facebook’u widziały, że tam się udzielałam co jakiś czas. Teraz wracam już na stałe. Cieszę się jak dziecko, że znowu będę mogła dzielić się z Wami przepisami. Cieszę się, że reaktywacja bloga przypadła na czas, kiedy pojawia się coraz więcej świeżych składników. Będziemy mogli razem tworzyć wspaniałe, kolorowe i przede wszystkim pełne smaków dania! :) Byłoby mi bardzo miło gdybyście drodzy Czytelnicy po wypróbowaniu jakiegoś przepisu zostawiali komentarz na blogu. Jest to jakiś ślad po Waszej obecności tutaj. Wraz z reaktywacją nastąpiła zmiana wyglądu bloga. Myślę, że teraz jest bardziej przejrzysty. O moich planach związanych z tematyką, która będzie się pojawiać na blogu opowiem w osobnym poście. 

12 kwietnia to Dzień Czekolady. Adriana prowadząca blog Pora coś zjeść  zorganizowała na Facebook’u z tej okazji wydarzenie – wspólne pieczenie ciasteczek z czekoladą wg przepisu Sigrid Verbert.  Ciasteczka są mocno czekoladowe. Chrupiące z zewnątrz a w środku miękkie i lekko ciągnące. Idealnie pasują do kawy, gorzkiej herbaty czy zimnego mleka. W trakcie pieczenia fajnie pękają. Zdecydowanie polecam!  :-) 

Przepis wg Sigrid Verbert- Składniki: 

  • 370 g gorzkiej czekolady
  • 160 g cukru trzcinowego (może być również cukier biały) następnym razem upiekłabym je z mniejszą ilością cukru
  • 110 g mąki pszennej (ja użyłam typu 650)
  • 2 jajka
  • 60 g masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • groszki czekoladowe albo posiekana czekolada do posypania na wierzchu
  1. Przygotowujemy kąpiel wodną (w garnku gotujemy wodę, dopasowujemy do niego miskę, tak aby jej spód nie dotykał powierzchni wody), po zagotowaniu wody wyłączamy podgrzewanie, wkładamy do garnka miskę z połamaną czekoladą (220 g) i posiekanym masłem.
  2. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą i białą masę.
  3. Do jajek dodajemy roztopioną czekoladę z masłem, ciągle miksujemy.
  4. Na koniec dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sól.
  5. Dodajemy również posiekane 150 g czekolady, mieszamy.
  6. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ciasto, ok. 1 łyżeczkę, w kilku centymetrowych odstępach.
  7. Posypujemy czekoladowymi groszkami lub czekoladą.
  8. Pieczemy w 160 st. około 15-20 minut. Ciasteczka lekko wyrosną i popękają. 

1 jasniejsze

DSC_0739

CSC_0747

 

Bon Appétit! Smacznego!

3 thoughts on “Ciasteczka z czekoladą i reaktywacja Studni Smaków

  1. i Tobie wyszły śliczne!
    Pozdrawiam :]

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s