Studnia Smaków

Well of Tastes- Blog kulinarny pewnej Poznanianki

Domowa przyprawa korzenna

Dodaj komentarz

Witajcie! Wigilia już za dwa tygodnie więc najwyższy czas żeby napisać o domowej przyprawie piernikowej. Nie wiem czy Wy też to zauważyliście, ale w niektórych przyprawach korzennych, które można kupić w sklepach jednym ze składników jest mąka… Jeśli chcecie mieć aromatyczną i intensywną w smaku mieszankę to proponuję, żebyście zrobili ją sami. Jest to banalnie proste. 🙂 W zależności od dostępnych sprzętów przyprawy można albo utłuc w moździerzu, albo zmielić ręcznie w młynku bądź też w blenderze i to jest chyba najszybsza opcja. 😉

składniki:

  • 1 łyżka kolendry
  • 1 łyżka kardamonu
  • 1 łyżka czarnego pieprzu
  • 1 łyżka ziela angielskiego
  • 1 łyżka anyżu
  • 3/4 łyżki imbiru
  • 3/4 łyżki gałki muszkatołowej
  • 4-5 łyżek cynamonu (użyłam zmielonego)
  • 2 łyżki goździków
  1. Składniki niezmielone czyli kolendrę, kardamon, pieprz, ziele angielskie oraz goździki należy wrzucić na suchą patelnię i podpróżyć. Dzięki temu łatwiej będzie się je rozcierało w moździerzu oraz będą bardziej aromatyczne. Gdy pojawi się „dymek” należy natychmiast zdjąć je z patelnie i wrzucić do moździerza a następnie utłuc je na drobny proszek. (UWAGA! Nie spalcie ich!).
  2. Dodać pozostałe składniki i wymieszać.
  3. Gotową przyprawę przesypać do szczelnego słoika. 🙂


1471345_625655714147690_644004281_n

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s