Studnia Smaków

Well of Tastes- Blog kulinarny pewnej Poznanianki

Spaghetti z sosem pomidorowym i kawiorem bazyliowym. Światowy Dzień Makaronu i danie na konkurs Lubelli.

1 komentarz

Makaron bezapelacyjnie kojarzy mi się z Włochami, gdzie każdego dnia w domach kobiety wyrabiają ciasto na makaron. Najczęściej tylko z jajka i mąki. Powstaje wtedy pasta fresca czyli makaron świeży. Drugim rodzajem makaronu jest makaron suchy czyli pasta secca. Właściwy makaron suchy powinien być zrobiony tylko z twardej pszenicy. Jeśli jego składnikiem jest mąka z miękkiej pszenicy to makaron przykleja się do garnka i nie wchłania sosu! Co ciekawe, kiedyś nie mielono pszenicy na mąkę. Całe ziarna łączono z wodą i rozcierano podczas wyrabiania ciasta. 

Szykując dania makaronowe powinno się wiedzieć, że makaron długi podaje się z sosami o płynnej konsystencji, które robione są na bazie np. świeżych pomidorów. Makaron krótki np. penne łączy się z gęstymi i treściwymi sosami. Wiecie, że kształt makarony wpływa na jego smak? Jest tak dlatego, że warunkuje możliwość nasycenia sosem. 

Podczas tworzenia dania w myślach uruchamia się łańcuszek skojarzeniowy. W tym przypadku taki: makaron-> Włochy-> tradycja-> proste smaki-> genialne jedzenie. Włosi łączą małe ilości składników a otrzymują fantastyczne połączenia smakowe a co za tym idzie pyszne dania. Przykładem jest sałatka caprese czyli mozarella, pomidory i bazylia. 3 składniki a jedząc to danie czujemy niebo w gębie. Dzisiejsze danie, które Wam proponuję jest w podobnym guście. Makaron, bazylia i pomidory, tradycyjne włoskie smaki. Niemniej jednak postanowiłam je podać w nieco nowocześniejszej formie i wykorzystać technikę kuchni molekularnej. 

Makaron z sosem pomidorowym i bazyliowym kawiorem to moja propozycja w konkursie „Makaronowe Inspiracje Lubelli” organizowanym z okazji Światowego Dnia Makaronu, który był 25 października. Hm… co tu dużo mówić na ten temat? Pycha! Gotujcie i próbujcie! Smacznego! 

składniki: 

  • 2 porcje makaronu spaghetti
  • 180 ml domowego przecieru pomidorowego (latem zrobiłabym ze świeżych pomidorów ale teraz pomidory już nie są takie pyszne)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • garść świeżych liści bazylii- ok. 10-15 g
  • 200ml bulionu warzywnego
  • 3 g agaru
  • mocno schłodzony olej
  • strzykawka 25ml
  1. Bazylię sparzyć wrzątkiem a następnie włożyć do miski z wodą i lodem. Wyjąć liście i dodać do bulionu. Zmiksować.  Dodać agar i wymieszać. Podgrzewać do 85°C. Nie może się zagotować.
  2. Do miski wlać olej, który musi być mocno schłodzony. Strzykawkę napełnić bazyliową substancją i wstrzykiwać ją do oleju. W zimnym oleju masa zestali się i powstają kuleczki czyli tzw. kawior bazyliowy.
  3. Ząbek czosnku należy rozgnieść i podsmażyć na patelni. Dodać przecier pomidorowy, domowej roboty jest stosunkowo rzadki więc należy go troszkę odparować. Doprawić solą i pieprzem. Niektórzy zabielają sos, ja w tym daniu nie zabieliłam.
  4. Makaron ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Wymieszać z podgrzewanym sosem. Ułożyć na talerzu, posypać kawiorem bazyliowym.
  5. Podać do stołu i cieszyć się pysznymi smakami.😀

P1310380

 

P1310391

 

P1310404

 

P1310411

 

Oczywiście użyłam w przepisie makaronu Lubelli.🙂

P1310414

 

Bon Appétit! Smacznego! :-) 

One thought on “Spaghetti z sosem pomidorowym i kawiorem bazyliowym. Światowy Dzień Makaronu i danie na konkurs Lubelli.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s