Studnia Smaków

Well of Tastes- Blog kulinarny pewnej Poznanianki

Ciasto bananowe z orzechami włoskimi

2 komentarzy

W Poznaniu póki co dopisuje piękna, słoneczna pogoda. Drzewa mienią się w cudownych, jesiennych barwach. Ciesząc się dobrym dniem upiekłam dzisiaj dla rodziny ciasto bananowe z orzechami włoskimi. Nie wrzuciłam orzechów do ciasta ponieważ będzie je jadł również młodszy braciszek. Niemniej jednak bardzo pasują do tego ciasto i proponuję, żebyście ich użyli.🙂 Moje się trochę przypiekło ponieważ piekarnik fiksuje.😉 Polecam!

składniki:

  • 100 g miękkiego masła
  • 70 g brązowego cukru
  • 70 g cukru zwykłego
  • 2 jajka (oddzielić żółtka od białek)
  • 225 g mąki
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 banany
  • orzechy w całości do dekoracji
  • 70 g posiekanych orzechów (można dodać do ciasta)
  1. Masło utrzeć z cukrem. Dodać żółtka i wymieszać.
  2. Banany podusić widelcem i połączyć z ciastem.
  3. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Wsypać do pozostałych składników i wymieszać.
  4. Białka ubić na sztywną pianę a następnie delikatnie połączyć z ciastem.
  5. Wlać do keksówki posmarowanej tłuszczem.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 55-60 minut.

P1310322

Bon Appétit! Smacznego!🙂

2 thoughts on “Ciasto bananowe z orzechami włoskimi

  1. bardzo pyszna propozycja:) ach te jesienne słodkości:)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s