Studnia Smaków

Well of Tastes- Blog kulinarny pewnej Poznanianki

Fruitorek czyli o tym, co warto wiedzieć o śliwkach

Dodaj komentarz

Sezon śliwkowy w pełni więc najwyższy czas na to by te pyszne owoce zostały głównymi bohaterkami dzisiejszego Fruitorka.

ŚliwaPrunus domestica

Śliwa pochodzi z Azji Mniejszej, Kaukazu. Gdzieś przeczytałam, że do Europy przywędrowała po podbojach Aleksandra Macedońskiego. W dzisiejszych czasach jest uprawiana na całym świecie a przede wszystki w Europie Środkowej oraz Zachodniej a także w Ameryce Północnej. 

Owoce są okrągłe, jajowate o fioletowym, niebieskim, żółtym,zielonym, czerwonym zabarwieniu skórki. Skórka jest najczęściej cienka i pokryta woskiem. Kolor skórki, miąższu oraz stopień pokrycia woskiem zależy od odmiany.🙂 Nadają się zarówno do spożycia w stanie surowym jak i przetworzonym. Można je także suszyć. Znanych jest ponad 2000 odmian. 

W śliwkach zawarte są spore ilości witaminy P, karotenu oraz witamin z grupy B. 

Dlaczego warto jeść śliwki?

  • wysoka zawartość celulozy oraz weglowodanów pobudza perystaltykę jelit
  • polecane są przy chronicznych zaparciach
  • usuwają cholesterol z organizmu- warto je jeść przy miażdżycy tętnic, nadciśnieniu
  • pobudzają wydzielanie żółci do jelit
  • sole potasu oraz kwasy organiczne pobudzają czynność serca i krążenie

20130908_132233

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s