Studnia Smaków

Well of Tastes- Blog kulinarny pewnej Poznanianki

Bezmączne ciasto czekoladowe z owocami i bitą śmietaną

Dodaj komentarz

Piekłam to ciasto w dwóch wersjach. Za pierwszym razem z mielonymi migdałami i wyszło genialne. Za drugim razem, kiedy miała mnie odwiedzić Marysia upiekłam je z mielonymi orzechami laskowymi. Było pyszne ale myślę, że pierwsze było lepsze.🙂 Bita śmietana nadaje mu lekkości a świeże owoce orzeźwiają. Ciasto wychodzi wilgotne ale to nie jest zakalec.😉 Zdecydowanie polecam! 

składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 45 g kakao
  • 90 ml wody
  • 150 g roztopionego masła
  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • ok. 210-220 g cukru
  • 100 g zmielonych migdałów
  1. Czekoladę należy roztopić w kąpieli wodnej.
  2. Kakao wymieszać dokładnie w wodzie, dodać do rozpuszczonej czekolady razem z pozostałymi składnikami oprócz białek. Połączyć wszystko w jednolitą masę.
  3. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.
  4. Wylać ciasto do formy  posmarowanej tłuszczem.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 ° C przez całą godzinę a nawet można o 5-10 minut dłużej.
  6. Podawać ostudzone z bitą śmietaną i świeżymi owocami.

Bon Appétit! Smacznego!

🙂

 

2013-07-24 22.18.22

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s