Studnia Smaków

Well of Tastes- Blog kulinarny pewnej Poznanianki

Szybki chleb na sodzie

Dodaj komentarz

Jest świetnym zamiennikiem tradycyjnego chleba jeśli w domu brakuje pieczywa, sklepy są zamknięte  lub gdy mamy niespodziewanych gości. Doskonale nadaje się zup w postaci kremów czy też do robienia grzanek. Smakuje inaczej niż normalny a dzięki sodzie pachnie raczej jak ciasto. 😀 Ciasto robimy 3 minuty a po 30-35 minutach pieczenia jemy ze smakiem!  😀 Tak czy siak, polecam! 😀 

składniki:

  • 250 g mąki typ 650
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • 200 ml maślanki ( w razie potrzeby w trakcie wyrabiania ciasta można dodać jej więcej)
  • 1/3 łyżeczki suszonej bazylii (nie trzeba, ja chciałam chleb bazyliowy więc jej dodałam 😉 )
  1. Wszystkie składniki razem wymieszać i szybko wyrobić ciasto.
  2. Uformować okrągły chleb i z wierzchu naciąć.
  3. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez 30- 35 minut.
  4. Pyszny jest jeszcze lekko ciepły i posmarowany masłem.

1074435_565420583504537_1528652962_o

 

Bon Appétit! Smacznego!

🙂

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s