Studnia Smaków

Well of Tastes- Blog kulinarny pewnej Poznanianki

Biszkopt idealny

Dodaj komentarz

Lato w pełni, od jakiegoś czasu mamy słoneczne i upalne dni. Z tą porą roku kojarzą mi się między innymi wakacje u babci L., która mieszkała w mieszkaniu nauczycielskim w dużej szkole, w której mój dziadek swego czasu był nauczycielem i dyrektorem a ona nauczycielką i później bibliotekarką. Wielką frajdą dla mojego młodszego brata i dla mnie było to, że po otwarciu jednych drzwi mieszkania od razu byliśmy w szkole. Biegaliśmy po pustych szkolnych korytarzach, rysowaliśmy i pisaliśmy po tablicach w klasach, graliśmy w piłkę na sali gimnastycznej. Było to niesamowite uczucie kiedy we dwójkę biegaliśmy po wielkiej szkole, w której panowała wtedy idealna cisza z racji wakacji i co  najwyżej było słychać tylko echo naszego śmiechu. Babcia świetnie piekła najróżniejsze ciasta. Żałuję, że wtedy aż tak się tym nie interesowałam… A jaki dobry rosół gotowała! Wiedziała, że go uwielbiamy i zawsze gdy przyjeżdżaliśmy do niej to czekał na nas garnek gorącego i pysznego rosołu. Rano z kanką chodziłyśmy po świeże mleko od krowy. Fajne to były czasy…🙂 Wracając do ciast do babcia razem ze swoimi koleżanki miała taki zwyczaj, że na imieniny każdej z nich piekły najróżniejsze ciasta m.in. pyszne torty. Takie prawdziwe torty, których można było zjeść tylko po małym kawałku bo były takie sycące.  Jej przyjaciółka była mistrzynią tortów. Babcia L. miała imieniny na początku sierpnia więc będąc u niej zawsze łapaliśmy się na podwieczorek imieninowy z koleżankami, dzięki czemu mogliśmy spróbować tych pyszności. Jak wiecie podstawą tortu jest biszkopt. Kiedyś gdzieś słyszałam, że każda dobra gospodyni powinna umieć upiec biszkopt. I tu pojawia się problem. Dlaczego wszyscy tak się boją pieczenia biszkoptu? Dlaczego myślą, że na pewno opadnie? Skąd pomysły żeby po pieczeniu zrzucić formę z biszkoptem na podłogę? Często jest tak, że przeraża nas coś o czym nie mamy zielonego pojęcia. Gwarantuję Wam, że wystarczy mieć dobre podstawy teoretyczne by zdziałać coś dobrego np. w kuchni. Podobnie jest z biszkoptem. Jeśli poznamy kilka ważnych faktów odnośnie jego pieczenia i samego przygotowywania ciasta to na pewno nie opadnie, nie będzie trzeba rzucać nim o podłogę. ;-) 

Ważne info:

  • Oprócz ubicia białek na sztywną pianę ważne jest ubicie żółtek z cukrem i sokiem z cytryny na jasną i puszystą masę.
  • Ilość jajek należy modyfikować w zależności od wielkości formy, w której będziemy piec.
  • Zawsze powinno być o 1 więcej białek niż żółtek czyli np. żółtka i białka z 4 jajek + 1 białko.
  • Biszkopt w czasie pieczenia musi urosnąć dlatego nie można go piec w zbyt wysokiej temperaturze np. 180°C. Trzeba dać mu szansę wyrośnięcia więc odpowiednie będzie 160 °C. Gdy biszkopt zwiększy objętość i zacznie się rumienić z wierzchu temperaturę można podnieść do 180 ° C.
  • Na biszkopt z 8 jajek+ jedno białko przypada sok z 1 cytryny. Jeśli pieczemy z mniejszej ilości jajek to ilość soku należy zmodyfikować.
  • Ciasto wylane do formy powinno sięgać tylko troszkę ponad połowę formy.
  • Jeśli zamierzamy biszkopt wykorzystać do tortu to należy go upiec dzień wcześniej.

składniki:

  • 4 żółtka
  • 4 białka +1 (czyli 5😉 )
  • sok z ½ cytryny
  • 120 g cukru
  • 80 g mąki
  1. Żółtka utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny na jasną i puszystą masę.
  2. W osobnym naczyniu należy ubić białka na sztywną pianę.
  3. Na masę z żółtek wyłożyć białkową pianę i na jej powierzchnię przesiać mąkę. Następnie delikatnie wymieszać wszystkie składniki.
  4. Tortownicę należy wyłożyć posmarowanym masłem krążkiem z pergaminu.
  5. Ciasto wylać do formy (max. ½ wysokości).
  6. Piec w temperaturze 160 ° C. Gdy ciasto wyrośnie i zacznie się rumienić można zwiększyć temp. do 180 ° C.
  7. Czas pieczenia to około 40-45 minut. Po tym czasie biszkopt powinien odstawać od ścianek a patyczek po wyjęciu z ciasta musi być suchy.

Bon Appétit! Smacznego!

P.S. zdjęcie pojawi się przy okazji.🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s