Studnia Smaków

Well of Tastes- Blog pewnej Poznanianki

Tort truskawkowy

Dodaj komentarz

Sezon truskawkowy w pełni. Konfitury, kompoty, koktajle, tarty i długo można by wymieniać ciasta i potrawy, w których bohaterkami są własnie truskawki. W weekend zrobiłam dla Rodziców tort truskawkowy. Oczywiście z użyciem upieczonego w domu biszkoptu (przepis będzie w osobnym wpisie). Tort jest lekki i wilgotny a świeże truskawki orzeźwiają go. Polecam! 

składniki:

  • upieczony dzień wcześniej biszkopt
  • 250 ml śmietany kremówki 30 %
  • 250 g serka mascarpone
  • cukier
  • cukier waniliowy
  • 1 słoiczek konfitury truskawkowej (domowej roboty!)
  • świeże truskawki do dekoracji
  1. Biszkopt przekroić na 3 części tak, aby powstały 3 blaty.
  2. Bitą śmietanę ubić na sztywną pianę, dodać cukier, cukier waniliowy (oba cukry do smaku) oraz serek mascarpone i delikatnie wymieszać.
  3. Blat, który był z wierzchu biszkoptu układamy na spodzie tortownicy. Nasączyć go troszkę np. osłodzoną lekką wodą a następnie posmarować masą śmietanową.
  4. Na tak posmarowanym blacie ułożyć następny i docisnąć. Powtórzyć poprzednie czynności.
  5. Na wierzch położyć ostatni blat ciasta biszkoptowego i posmarować go masą śmietanową. Udekorować truskawkami pokrojonymi w plasterki.
  6. Włożyć do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem do stołu wyjąć tort z tortownicy i brzeg posmarować masą śmietanową.

P1280960

 

P1290007

 

P1290010

 

To ostatnie zdjęcie było robione następnego dnia dlatego dolny blat ciasta  już trochę siadł. 😀

Bon Appétit! Smaczego! 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s