Studnia Smaków

Well of Tastes- Blog kulinarny pewnej Poznanianki

Pierwsza Kaskada Smaków czyli warsztaty pierogowe

4 komentarzy

W ostatni weekend razem z innymi blogerkami i blogerami kulinarnymi z Wielkopolski wzięłam udział w Pierwszej Kaskadzie Smaków czyli w warsztatach pierogowych zorganizowanych przez Smakfonię.  Miejsca użyczył nam Kaskada Hotel & Restauracja . Hotel ten znajduje się w pięknym miejscu, przy brzegu Jeziora Kierskiego, ale od strony leżącej jeszcze w Poznaniu. 

Kaskada_Pierogarnia

Atrakcją piątkowego wieczoru było ognisko, przy którym czekały na nas kiełbaski oraz prażone w kociołku, które przygotowała pani Ania właścicielka hotelu. Oczywiście każdy z nas jako bloger kulinarny przygotował coś do jedzenia. Ja upiekłam kruche ciasteczka z marmoladą oraz ciasteczka z masłem orzechowym. Pozostałe osoby przywiozły m.in. ciasteczka z parmezanem i ziołami, różne rodzaje past do bagietki, placki z rabarbarem, ciasto szpinakowe, pasztet, rolada z mascarpone i lemon curd, paluszki z ciasta francuskiego i inne smakołyki. Chyba największym zaskoczeniem dla wszystkich, zresztą bardzo pozytywnym był dżem z bekonu. I tak przy pysznym jedzeniu i fantastycznych okolicznościach przyrody (piękny zachód słońca, gwiazdy na niebie, koncert żabiego rechotu) oraz w miłej atmosferze spędziliśmy razem czas. 

P1280880

P1280883

P1280881

P1280884

P1280888

P1280890

P1280893-1

W sobotę rano wszyscy razem zjedliśmy śniadanie. Tym razem furorę zrobiła konfitura Doroty z truskawek i rabarbaru z przyprawą piernikową. Z tego co słyszałam lub widziałam później na Fb kilka blogerek również postanowiło zrobić ją w swoich domach. Ja też.😀 Po śniadaniu był czas na relaks na pomoście, gdzie podziwiając piękne widoki i ciesząc się z dobrej pogody zbieraliśmy siły na lepienie pierogów. Pani Monika oraz Pan Maciej z Pracowni Zdrowej Żywności Smakfonia  opowiedzieli nam nieco o tym jakich produktów należy używać by jedzenie przez nas przygotowane było naprawdę smaczne. Wielokrotnie podkreślali, że produkty powinny być naturalne i wysokiej jakości. Podzieleni na 2-3 osobowe zabraliśmy się za robienie ciasta i farszy. Były pierogi ruskie, tajskie i z rabarbarem. Pracowałam w duecie z Asią, prowadzącą blog  http://margarytka.blogspot.com/ – dziękuję za współpracę! Ciasto na pierogi tajskie było z dodatkiem kurkumy, dzięki której miało piękny żółty kolor. Farsz był z gotowanych krewetek, gotowanej w mleku kokosowym kaszy quinoa, posiekanej kolendry i ostrej papryki, sokiem i skórką z limonki. 

P1280909-1

P1280913

P1280915

P1280918

P1280931

P1280938

P1280941

P1280942

Pani Monice i Panu Maciejowi ze Smakfonii oraz Pani Ani właścicielce Hotelu Kaskada dziękuję za możliwość wzięcia udziału w warsztatach pierogowych bo naprawdę było warto!

4 thoughts on “Pierwsza Kaskada Smaków czyli warsztaty pierogowe

  1. Spotkanie było smaczne i wesołe i cieszę się, ze wreszcie się poznałyśmy🙂

  2. Ciesze się, że dobrze się bawiłaś! Musiało być świetnie! Z chęcią wybrałabym się na takie wspólne gotowanie🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s