Studnia Smaków

Well of Tastes- Blog kulinarny pewnej Poznanianki

Biszkopty

Dodaj komentarz

Z okazji Dnia Dziecka dla braciszka postanowiłam upiec biszkopciki. Powszechnie wiadomo, że małe dzieci uwielbiają biszkopciki. Szczerze mówiąc to dobre są tylko jednej firmy no ale nie będę robić tutaj reklamy. 😀 I tak domowe są najlepsze! Braciszkowi bardzo smakowały, zresztą nie tylko jemu. Polecam! 

składniki:

  • 3 białka
  • 3 żółtka
  • 80-85 g cukru
  • 75-80 g mąki
  1. Białka należy ubić na sztywną pianę. Cukier dosypywać stopniowo dalej ubijając.
  2. Następnie dodawać po jednym żółtku i delikatnie mieszać.
  3. Na końcu dosypać mąkę, również w kilku mniejszych porcjach.
  4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenie i łyżką nakładać ciasto. Można użyć rękawa cukierniczego.
  5. Dobrze zrobione ciasto nie powinno się rozlewać na blaszce. Pomiędzy porcjami ciasta powinny być odstępy ponieważ biszkopciki troszkę urosną.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C i piec przez 8-12 minut (bez termoobiegu). Czas pieczenia zależy od piekarnika. Biszkopty powinny się ładnie zrumienić. Gdy za bardzo się przypieką to będą po prostu suche.
  7. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia. Z podanej ilości ciasta otrzymałam 2 blaszki biszkoptów.

P1280776

łapka z biszko

 

 

Bon Appétit! Smacznego!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s