Studnia Smaków

Well of Tastes- Blog kulinarny pewnej Poznanianki

Pomidory w cieście

4 komentarzy

Uwielbiam pomidory pod każdą postacią. Na szczęście są już one coraz lepsze choć i tak nie mogę się doczekać gruntowych.🙂 Na dzisiejszą kolację zrobiłam pomidory w cieście. Bardzo mi smakowały. Polecam!

składniki:

  • 1/3 szkl mąki
  • 1 jajko
  • niecała 1/3 szkl mleka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • sól i pieprz
  • szczypta suszonej bazylii
  • duży pomidor
  • dodatkowo: listki świeżej bazylii, kwaśna śmietana

 

  1. Pomidora należy pokroić w plasterki o grubości około 1 cm.
  2. Pozostałe składniki wymieszać w misce. Ciasto powinno być gęstsze od ciasta naleśnikowego. W razie potrzeby dosypać mąki.
  3. Plasterki pomidora posypać solą, pieprzem a następnie obtoczyć w mące (można pomidora obrać ze skórki, dzięki czemu ciasto nie będzie po niej spływać). Następnie zanurzyć plastry pomidora w cieście i smażyć aż do momentu zrumienienia.
  4. Można podawać ze świeżą bazylią i kwaśną śmietaną.

 

P1280721

 

P1280718

 

P1280723

 

 

Bon Appétit! Smacznego!

4 thoughts on “Pomidory w cieście

  1. Mamy jeden wspólny gen – uwielbienia pomidorów😉

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s