Studnia Smaków

Well of Tastes- Blog kulinarny pewnej Poznanianki

Cytrusowa granola

1 komentarz

Domowej roboty granola nie dość, że jest pyszna to na dodatek całkowicie spełnia nasze chwilowe zachcianki smakowe.😀 Mimo, że wiosna jest już w zaawansowanym stadium m.in. kwitną już azalie, lilaki czyli bzy, na targach stoiska są pełne kolorowych świeżych warzyw to nadal brakuje nam owoców. Już nie mogę się doczekać truskawek, malin, czarnych i czerwonych porzeczek, agrestu (!). Robiąc ostatnią granolę wróciłam do zimowych smaków bo przecież właśnie zimą pomarańcze i cytryny są najlepsze. Cytrusowy smak uzyskałam przez użycie soku pomarańczowego, dodałam również skórkę otartą z pomarańczy i z cytryny. Polecam!😀

 

składniki:

  • 150 g płatków owsianych górskich
  • 50 g sezamu
  • 100 g słonecznika
  • 30 g siemienia lnianego (niezmielonego)
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • skórka starta z  1 pomarańczy
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 4-5 łyżek miodu
  • 50 g posiekanych orzechów pekan
  • suszone wiśnie
  • rodzynki
  1. Wszystkie składniki oprócz suszonych owoców i orzechów należy wrzucić do miski i wymieszać.
  2. Blachę wyłożyć pergaminem i na niego wysypać otrzymaną mieszankę.
  3. Piec w piekarniku nagrzanym do 150 °C aż do zrumienienia płatków. Co jakiś czas trzeba je wymieszać łyżką i uważać żeby się nie spaliły!!!
  4. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia i następnie dodać suszone owoce, posiekane orzechy.
  5. Przechowywać w słoiku.

P1280677

 

 

P1280688

 

 

Bon Appétit! Smacznego!🙂

One thought on “Cytrusowa granola

  1. Wygląda bardzo smacznie! I ten smaki! Miodzio!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s