Studnia Smaków

Well of Tastes- Blog kulinarny pewnej Poznanianki

Kurczak curry z ryżem i warzywami julienne

2 komentarzy

Chciałam, żeby wczorajszy obiad był kolorowy, zdrowy i pełen smaków. Zainspirowana fragmentem programu „Smakuj świat z Pascalem” przygotowałam kurczaka curry z ryżem i warzywami pokrojonymi w cienkie zapałki tzw. julienne. Smak curry podkręciłam nieco dodając imbiru, kardamonu i goździków. 

składniki:

  • 4 goździki
  • 1/3 łyżeczki imbiru
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku (ja użyłam 1 bardzo duży)
  • 300 g pokrojonych w kostkę pomidorów (użyłam świeżych)
  • 1 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 3/4 dużej puszki mleka kokosowego
  • 1/2 szkl śmietany 30% (kremówki)
  • 3 poj. piersi z kurczaka
  • 2 łyżki curry
  1. Piersi z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem i lekko podsmażyć, żeby mięso za bardzo nie wyschło.
  2. Goździki należy rozetrzeć w moździerzu na proszek i razem z kardamonem i imbirem wrzucić na rozgrzaną patelnię.
  3. Gdy pojawi się „dym” (oczywiście trzeba uważać żeby przyprawy się nie spaliły😀 )  nalać oliwę na patelnię i wymieszać, następnie dorzucić pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek. Smażyć przez kilka minut cały czas mieszając.
  4. Kolejnym etapem jest dodanie pomidorów. Trzeba cały czas mieszać żeby nie przywarły do patelni i żeby się nie przypaliły.
  5. Kiedy pomidory zmiękną dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać a następnie zalać mlekiem kokosowym i śmietaną.
  6. Na końcu dodać curry oraz wcześniej usmażone mięso. Po wymieszaniu gotować jeszcze przez jakiś czas w celu zredukowania sosu- żeby trochę zgęstniał.
  7. Podawać z ryżem.

Jako dodatek przygotowałam warzywa julienne gotowane na patelni w niewielkiej ilości wody z solą przez kilka minut, do momentu aż zmiękną. Warzywa należy pokroić w cienkie słupki- tzw. zapałki. Kompozycja warzyw zależy od Waszych ulubionych smaków. Ja użyłam pora, marchwi i cukinii. Takie połączenie kolorystyczne pięknie prezentuje się na talerzu.🙂

P1280489

fh

P1280506

Bon Appetit! Smacznego!🙂

2 thoughts on “Kurczak curry z ryżem i warzywami julienne

  1. Wygląda bardzo apetycznie! A przepis będzie?

    • Hehe, to jest falstart.😀 Braciszek zaczął klikać w klawiaturę więc chciałam zapisać wpis zanim by coś zmajstrował… no i kliknęło mi się „opublikuj”.😀
      Będzie, będzie przepis.😀

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s