Studnia Smaków

Well of Tastes- Blog kulinarny pewnej Poznanianki

Naleśniki z serem i skórką pomarańczową

Dodaj komentarz

Wczoraj podczas przyrządzania ciasta na naleśniki zastanawiałam się jaki farsz, jakie nadzienie do nich zrobić. Przypomniało mi się, że przed Wielkanocą kiedy z przyjaciółką piekłyśmy mazurki, rozmawiałyśmy o smakach Świąt Bożego Narodzenia i Wielkiej Nocy. Doszłyśmy do wniosku, że niektóre smaki i zapachy, które są charakterystyczne dla bożonarodzeniowych wypieków są również wykorzystywane wiosną w czasie Świąt Zmartwychwstania Pańskiego np. marcepan lub pomarańcza. Zimą pomarańczę łączymy najczęściej z czekoladą albo z przyprawami korzennymi by uzyskać rozgrzewające smaki. Natomiast wiosną pomarańczy towarzyszy wanilia. I w ten oto sposób wpadłam na pomysł zrobienia naleśników z serem i skórką pomarańczową. Oczywiście z wanilią. 

składniki:

  • 250 g twarogu pełnotłustego/ śmietankowego
  • 1 żółtko
  • 2-3 łyżki cukru do smaku
  • ziarna z ½ laski wanilii
  • śmietana słodka 12%- tak na oko, do rozrzedzenia sera
  • 1 łyżka drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • naleśniki😉
  1. Wszystkie składniki wrzucić do miski i wymieszać na gładką masę. 
  2. Dodając śmietany rozrzedzić nieco ser.
  3. Na końcu dodać posiekaną skórkę pomarańczową i wymieszać.
  4. Wcześniej upieczone naleśniki należy posmarować masą serową. Z obu stron podsmażyć na patelni.
  5. Podawać gorące.

P1280405

 

P1280407

 

 

Bon Appétit! Smacznego!🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s