Studnia Smaków

Well of Tastes- Blog pewnej Poznanianki

Biały ser domowej roboty

Dodaj komentarz

Pamiętam, że kiedy byłam młodsza mama dość często robiła taki ser. Z odrobiną soli jest naprawdę pyszny. Jego przygotowanie jest proste i szybkie. Idealnie pasuje na śniadanie w sobotni długi poranek. Można zjeść go samego z pieczywem lub urozmaicić np. rzodkiewką, pomidorem, szczypiorkiem, czymkolwiek czego dusza zapragnie. 😉 Polecam! 

składniki: 

  • 1 opakowanie zsiadłego mleka (400g)
  • 400 ml zwykłego mleka
  • sól
  1. Zwykłe mleko należy zagotować a następnie zalać nim mleko zsiadłe. 
  2. Dokładnie wymieszać i odstawić na 2-3 minuty.
  3. Ponownie zamieszać i wylać wszystko na sitko o drobnych oczkach. Odcedzić ser.
  4. Trzeba pilnować konsystencji sera ponieważ chwila nieuwagi i może za bardzo odcieknąć a tym samym stanie się suchy.
  5. Doprawić nieco solą ponieważ w stanie pierwotnym jest dość jałowy. 😉

P1280424

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s