Studnia Smaków

Well of Tastes- Blog kulinarny pewnej Poznanianki

Francuskie z kurczakiem

Dodaj komentarz

Ciasto francuskie pasuje zarówno na słodko jak i w wytrawnym wydaniu. Kilka dni temu owinęłam nim lekko podsmażony filet z kurczaka. Tak przyrządzone mięso można zabrać na piknik, wycieczkę, do pracy zamiast tradycyjnej kanapki lub podać z sałatką na kolację. Smaczny zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam! 

składniki:

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, mieszanka słodkiej i ostrej papryki
  • kawałek ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  1. Pierś z kurczaka umyć, doprawić przyprawami wg własnego smaku. 
  2. Podsmażyć na patelni.
  3. Gdy mięso ostygnie owinąć je płatem ciasta francuskiego.
  4. W miseczce wymieszać jajko z mlekiem i taką mieszanką posmarować ciasto z wierzchu.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 º C przez około 12-15 minut. Trzeba pilnować, żeby się nie spaliło.😉

P1280382

 

P1280388

 

 

Bon Appétit! Smacznego!🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s