Studnia Smaków

Well of Tastes- Blog kulinarny pewnej Poznanianki

Domowy zakwas na żurek

Dodaj komentarz

Wczoraj przygotowałam domowy zakwas na żurek. Chociaż minęła dopiero doba, to widać, że już ładnie „pracuje” i pojawiają się pęcherzyki powietrza. Do żurkowego zakwasu należy użyć mąki żytniej razowej, zalać przegotowaną, letnią wodą i dodać przyprawy. Zakwas jest gotowy po 3-4 dniach, więc jeśli jeszcze go nie zrobiliście to czym prędzej nadrabiajcie zaległości, a na Święta Wielkanocne będziecie mieć pyszny żurek!🙂

składniki:

  • 3/4 l wody
  • 3/4 szkl mąki żytniej razowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 2 ziarnka ziela angielskiego
  • skórka z 1 kromki chleba żytniego
  1. Do słoika wsypać mąkę, zalać wodą i zamieszać. 
  2. Ząbki czosnku obrać, lekko przygnieść i naciąć. Razem z przyprawami i skórką chleba wsypać do słoika.
  3. Słoik przykryć nakrętką (ale nie zakręcać) albo przykryć gazą i zawiązać sznureczkiem lub gumką.
  4. Nakryć słoik ręcznikiem/szmatką i odstawić na 3-4 dni w ciepłe miejsce.
  5. Gdy zakwas będzie gotowy należy łyżką zebrać z wierzchu przyprawy itd, a zakwas przelać do butelki, zakręcić i wstawić do lodówki.

P1280271

 

P1280272

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s