Studnia Smaków

Well of Tastes- Blog kulinarny pewnej Poznanianki

Cupcake’s kakaowe z kremem bazyliowym

Dodaj komentarz

Od jakiegoś czasu eksperymentuję w kuchni z ziołami dodając je nie tylko do dań słonych ale również do ciast i deserów. Uwielbiam zapach i smak bazylii, dlatego postanowiłam najpierw wziąć ją na warsztat. Jeszcze w lutym na urodziny kuzynki upiekłam cupcake’s kakaowe i ozdobiłam je kremem bazyliowym.Teraz nieco zmodyfikowałam przepis i zmieniłam sposób robienia kremu. Mają głęboki czekoladowy smak, który łagodzi bazylia. Teraz śmiało mogę powiedzieć, że są pyszne!! Proponuję najpierw zrobić krem ponieważ potrzeba czasu żeby ostygł i zgęstniał. 

składniki (6szt.) :

  • 55 g cukru
  • 60 g masła
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki mleka
  • 1 białko
  • 25 g kakao
  • 75 g mąki
  • 1  łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 g czekolady deserowej ( ja użyłam Milki Chocolate Dessert- ma fajną delikatną konsystencję). To nie jest reklama tylko subiektywna ocena.😀
  1. Masło należy utrzeć z cukrem na puszystą masę. 
  2. Dodać żółtko i dalej miksować.
  3. Dolać mleko, które nieco rozrzedzi konsystencję otrzymanej masy.
  4. Mąkę z proszkiem oraz kakao przesiać i dodać do pozostałych składników. Wymieszać mikserem.
  5. Dodać czekoladę i ponownie wymieszać.
  6. Białko ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem.
  7. Papilotki włożyć do formy, nałożyć ciasta.
  8. Piec w temperaturze 180°C przez około 18 minut.

P.S. Ciasto wychodzi dość gęste, ale niech Was to nie przeraża- muffinki wyjdą ok.🙂 W razie czego można dodać nieco więcej mleka- jeśli ktoś spanikuje.😀

składniki na krem:

  • 250 ml śmietany kremowej 36% (tzw. tortowej)
  • 70 g białej czekolady
  • pęczek bazylii
  1. Śmietanę zagotować w garnuszku. 
  2. Po skręceniu ognia dodać do śmietany posiekaną białą czekoladę.
  3. Mieszać aż do otrzymania jednolitej masy.
  4. Odstawić do ostygnięcia.
  5. Do masy dodać liście bazylii i zmiksować blenderem.
  6. Wstawić do lodówki na kilka godzin, aż masa dość zgęstnieje.
  7. Przed podaniem cupcake’s do stołu należy ubić masę śmietanowo- bazyliową.
  8. Udekorować cupcake’sy.

P1280266

P1280267

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s