Studnia Smaków

Well of Tastes- Blog kulinarny pewnej Poznanianki

Kokosowa Panna Cotta z coulis ananasowym

1 komentarz

Włochy kojarzą mi się z daniami składającymi się z kilku, prostych składników, które połączone razem tworzą niesamowite smaki. Podobnie jest z panna cottą. Jest to deser z śmietanki gotowanej z cukrem i wanilią oraz żelatyną. U mnie w domu wszyscy ją uwielbiają. Ma delikatny smak, fantastyczną konsystencję i świetnie komponuje się z owocami. Na dzisiejsze imieniny taty postanowiłam zrobić kokosową panna cottę z coulis ananasowym. Zdecydowanie polecam!🙂

składniki:

  • 250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 165 ml mleczka kokosowego (mała puszka)
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • cukier do smaku (ja użyłam 4 łyżeczek)
  • świeży ananas- 200 g
  1. Żelatynę należy zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na kilka minut żeby napęczniała. 
  2. Śmietankę, mleko kokosowe oraz cukier zagotować.
  3. Po zdjęciu z ognia dodać żelatynę i mieszać aż do momentu kiedy się rozpuści. Po dodaniu żelatyny proponuję sprawdzić smak masy, ponieważ „maskuje” obecność smakową cukru i w efekcie możemy otrzymać niedosłodzony deser.🙂
  4. Masę przelać do foremek lub miseczek.  Odstawić w chłodne miejsce do stężenia.
  5. Do jakieś naczynia wlać bardzo ciepłą wodę i na chwilę zanurzyć w niej każdą foremkę. Dzięki temu z łatwością wyjmiemy masę.
  6. Ananasa zmiksować, przetrzeć przez sitko i polać nim masę śmietankową.

Bon Appétit! Smacznego!🙂

P1280202

One thought on “Kokosowa Panna Cotta z coulis ananasowym

  1. ooo, a z ananasem to jeszcze nie jadłam🙂 dobry pomysł.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s